С декларация и подписка завърши протестът на разградчани в подкрепа на пострадалото момиче от Стара Загора

С декларация до Висшия съдебен съвет, Президента и Председателя на Народното събрание  подписка завърши протестът на разградчани в подкрепа на пострадалото момиче от Стара Загора.

Хората се събраха пред Окръжен съд-Разград след организация в социалната мрежа Фейсбук. В протеста участваха много млади хора, включиха се и общински съветници от различни политически сили, включително председателят на местния парламент Стоян Ненчев – юрист с дългогодишен опит. В подкрепа на нарязаното с макетно ножче момиче се обявиха общинските съветници: Антон Монев и Иво Димитров, а декларацията бе представена от друг общински съветник – Гюлчин Ахмедова. В нея се казва:

„Ние, гражданите на Разград, изразяваме становището си, че действията на предполагаемия извършител са умишлени, на първо място – застрашаващи здравето и увреждащи личността на пострадалата, и на второ място – грубо нарушаващи обществения ред и порядки в едно демократично и свободно общество“. В декларацията се отправя призив за справедлив наказателен процес и виновният да понесе своята отговорност съгласно закона в максимален размер. Разградчани настояват също така и за законодателни промени в областта на престъпленията против личността и домашното насилие, „тъй като съществуващите наказания са ясно занижени, несправедливи, а превенцията като основен принцип в наказателния процес явно не дава нужните резултати, щом се дава възможност да се избягва наказателна отговорност, да се избягват мерки за неотклонение и продължава да расте броят на пострадали като Дебора“.

В подписката пред Съдебната палата се включи и заместник-кметът Добрин Добрев.

Декларацията и подписката ще бъдат изпратени до Висшия съдебен съвет, Президента и Председателя на Народното събрание.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *