Съдът остави в ареста насилник, отправял закани към бившата си жена, разлепил и некролози на бившата тъща

Състав на Окръжен съд-Разград потвърди като законосъобразна определената от Районен съд – Разград мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 40-годишния Свилен С. по образувано досъдебно производство на РУ на МВР-Разград.

Той има предявени обвинения за това, че в условията на продължавани престъпления и домашно насилие, отправял закани за убийство спрямо съпругата си, с която са в развод и спрямо нейната майка.

Деянията се явяват тежки умишлени престъпления, за които Наказателният кодекс предвижда “лишаване от свобода“ до 6 години.

За ескалиращо напрежение в отношенията му към съпругата му и близките й може да се съди и от последното му деяние на 13.01.2022 г., когато разлепил некролози на своята тъща из града.

По време на съдебното заседание защитата на Спасов посочи, че мярката, определена от Районен съд – Разград, се явява прекомерно тежка и поиска по-леката „домашен арест“, която обвиняемият да търпи на адреса си в Разград. Пледира, че до настоящия момент той никога не се е укривал от органите нито на полицията, нито на съда, като винаги, когато е призоваван, дори по телефон, се е явявал. Работел, реализирал доходи от търговска дейност и осигурявал издръжката на малолетните си деца.

Представителят на държавното обвинение заяви, че настоящата жалба е неоснователна като в хода на досъдебното производство – събраните гласни и писмени доказателства, претърсвания и огледи, разпит на свидетели и справки на документи са събрани достатъчно доказателства за виновността на обвиняемия. Прокурорът подчерта, че той има обременено съдебно минало и е с установена по делото изключително висока обществена опасност като личност. Видно от справката му за съдимост е осъждан многократно за престъпления от общ характер. Към настоящия момент обвиняемият търпи наказание пробация, наложено му в края на 2021 г.

Въззивният окръжен съд сподели основанията на Районен съд – Разград, че са събрани достатъчно по обем доказателства, на базата на които да се направи обосновано предположение за съпричастността на Свилен С. към деянията, за които е обвинен.

Съдебният състав не се съгласи с мотивите на първоинстанционния съд, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие.

Справката за съдимост на Свилен С. за последните няколко години показва незачитане на установения в правовата държава законен ред и трайно престъпно поведение, което го характеризира като личност с висока обществена опасност.

Тричленният съдебен състав подчерта, че настоящите деяния са тежки умишлени престъпления по смисъла на закона и се явяват извършени по време, когато е действала заповед за защита от домашно насилие. Отчитайки характера на повдигнатите обвинения, направи извод, че обвиняемият може да извърши престъпление.

Отчитайки събраните до момента доказателствата Окръжен съд-Разград определи, че Районен съд – Разград е постановил правилно и законосъобразно решение и потвърди  определението, с което е взета мярка  „задържане под стража“ спрямо Свилен С.

Определението на въззивната инстанция е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *