Семинар срещу дискриминацията организират в Разград Българският Хелзинкски комитет и Асоциация Интегро

Семинар на тема „Равни – заедно срещу дискриминацията и предразсъдъците“ организират в Разград Български Хелзинкски комитет и Асоциация Интегро утре, 6 юли. Събитието е част от проекта „Укрепване на ролята на гражданските организации на уязвими общности в България да противодействат на дискриминацията, нетолерантността, езика на омразата и престъпленията от предразсъдъци“( EQUALTOGETHER)“, който се реализира от Българския хелзинкски комитет (БХК) в партньорство със сдружение „Организация ДРОМ“, сдружение „Асоциация ИНТЕГРО“, Либерална алтернатива за ромско гражданско обединение, Ромска академия за култура и образование и Младежка ЛГБТ организация Действие.

Проектът се подкрепя от Европейския съюз и поставя особен акцент върху речта на омразата и престъпленията от омраза (повишена осведоменост за новите стандарти на ЕСПЧ в борбата с политическата реч на омразата срещу малцинствата). Включва Ad hod застъпничество пред публичните власти, инициирано от организациите на засегнатите общности, в отговор на случаи на нетърпимост и кампания за повишаване на осведомеността относно престъпления от предразсъдъци/подобряване на докладването на случаи на нетолерантност. Проектът започна с изготвянето на регионални оценки на предизвикателствата пред уязвими групи в пет региона: Видин, Кюстендил, Сливен, Разград и Бургас.

На семинара утре ще бъде представена публичната платформа https://www.equal.bg/ за регистриране и докладване на инциденти от омраза. Платформата е създадена с цел да покрие широк кръг от ситуации и участници в инциденти, предизвикани от предразсъдъци. Тя е създадена в рамките на проекта, за да обслужва всички информационни, статистически и аналитични нужди, включително докладването на обобщената информация за регистрираните инциденти пред ОССЕ.

За участие в семинара са поканени представители на местни неправителствени организации, на общинските власти, на регионалните структури на държавни институции, областна администрация, активни граждани и други. Сред лекторите са: председателят на БХК Красимир Кънев, Радослав Стоянов от БХК и представители на Асоциация Интегро.

Семинарът продължава два дни, ще се проведе в хотел „Лес“, започва в 14,15 ч. утре, 6 юли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *