Румян Занев празнува на сцена 70-годишнина и 45 години творческа дейност

Пълна зала в Общински културен център аплодира хореографа Румян Занев тази вечер на концерта-спектакъл, посветен на неговата 70-годишнинина и 45 години активна творческа дейност. В публиката бяха и председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев и заместник-кметът Добрин Добрев. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Концертът „С танците на Румян Занев” започна с танц на ветераните – разградчани, които преди години са танцували в Капански ансамбъл и в ансамбъл „Лудогорче”, продължи с изпълнения на настоящия състав на Капански ансамбъл на авторски танци на юбиляра.

Творческият път на Румян Занев започва през 1977 г. с назначаването му за хореограф на Капански ансамбъл с главен художествен ръководител Александър Христов. Занев е автор на десетки танцови постановки, изпълнявани и днес от много танцови състави в България. Танцът му „Любовта на ратая” е единственият танц с издадена в САЩ пощенска марка.

Румян Занев е носител на множество награди: „Никола Икономов” на Община Разград, „Златна лира”, „Кристална лира” и „Кристално огърлие” на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Той е Почетен гражданин на Разград и носител на Почетния знак на Президента на Република България. Тази вечер получи още едно признание. Генералният секретар на Международната фолклорна асоциация на националните фолклорни асоциации Росен Богданов му връчи Почетния знак на Асоциацията във връзка със 70-годишнината и за изключителния му принос за популяризиране на българския фолклор.
Румян Занев отправи благодарности първо към Община Разград за подкрепата през годините, към разградската публика, която посрещаше с аплаузи всеки нов негов спектакъл, а също и на танцьорите, певците и музикантите от Капански ансамбъл. Занев благодари и на хората, съпричастни с подготовката на юбилейния концерт – ветераните, които след години се завърнаха на сцена, на Живко Жечев – подготвил афиша за концерта и мултимедията, на всички, спомогнали за този хубав празник.

Кошници с цветя и букети юбилярът получи от: Кмета Денчо Бояджиев и председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев, от Областния управител д-р Деян Димитров, от заместник-кмета Добрин Добрев, Общински съвет на БСП, Капански ансамбъл с директор Светослав Стойчев, Детски танцов състав при НЧ”Напредък-1901”, НЧ”Бузлуджа-2010” и Фолклорен танцов клуб „Абритус”, „Антибиотик”АД, ДТА-Разград, Ансамбъл за автентичен фолклор „Капанци”-Гецово, РЕКИЦ”Читалища”-Разград, Регионален исторически музей-Разград, Федерация на българските фолклорни групи, в. „Екип 7”, Общинска организация на хората с увреждания, сем. Светлана и Александър Божанови, сем. Минчеви.

Концертът-спектакъл се осъществи с любезното съдействие на: Община Разград, Капански ансамбъл-Разград, заместник-кметът Мирослав Грънчаров, Мариана Господинова – управител на „Булкорп”ООД, Живко Жечев, Андреан Савов – дървопластика и дърворезба.

Още снимки от концерта вижте ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *