Ремонтират военни паметници в Лудогорието за над 10 000 лева

Допълнителни трансфери за финансово подпомагане на пет общини от Разградска област за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници отпусна Министерски съвет.Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

Общата стойност на подпомагането е 10 900 лева, то бе отпуснато след предложение на Областна комисия „Военни паметници“ към Областна администрация-Разград, изпратено до вицепремиера и заместник министър-председателя и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Парите вече са преведени на местните управи и се очаква до края на годината паметниците да бъдат ремонтирани.

На Община Разград са отпуснати 1600 лева за ремонт на Мавзолей-костница на загиналите руски войни и български опълченци през Руско-турската война(1877-1878г.) на пл. „Възраждане“ в Разград, както и 1900 лева за ремонт на другия паметник на същия площад – на загиналите разградчани във войните 1912-1945 г.

Финансирането за Община Исперих е 600 лева за ремонт на военен паметник в село Малък Поровец.

В Община Лозница предстои ремонт на паметник „Майка България“ в село Студенец.

В Община Самуил се предвижда ремонт на военен паметник в село Кара Михал с 1000 лева и на паметник на загиналите в Първата световна война в двора на църквата в Желязковец.

Най-много са знаците за почит, които ще бъдат възстановени в Община Цар Калоян. Предвижда се с 600 лева да се ремонтира паметник на загиналите във войните 1912-1918 г. в Езерче, с 500 лв. – ремонт на 12 паметни плочи на загиналите във Втората световна война в Езерче и ремонт на 11 паметни плочи на загиналите във Втората световна война в Костанденец за 1400 лева.

 

 

Loading

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *