Разград със съпричастност към Царево в Деня на Съединението

С минута мълчание в памет на жертвите на стихията в Царево започна церемонията за отбелязване на Деня на Съединението в Разград – съобщават от пресслужбата на Община Разград. Към това призова в началото на събитието директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова, която бе водеща на тържеството. Хората на площада се смълчаха с наведени глави, а в знак на съпричастност към трагедията в Царево Община Разград отмени и празничните музикални изпълнения в програмата. Прозвуча акапелно само Химнът на Република България, изпълнен от Пресияна Тодорова от Музикална школа „Илия Бърнев” към НЧ”Развитие 1869” с вокален педагог Детелина Тодорова.

Историческите факти от преди 138 години, както и последващи събития, припомни в тържественото си слово заместник-кметът и изпълняващ функциите Кмет на Община Разград Добрин Добрев. той

„Този безкръвен акт е дело на самите българи, който го организираха и реализираха. Безпрецедентен пример за волята на един народ да вземе съдбата си в свои ръце и да продължи да се развива като нация и държава! Какви са поуките на историята и научихме ли ние, българите, своите уроци? На нашия герб е изписан девиза „Съединението прави силата“. 6 септември 1885 г. доказа, че когато сме обединени около справедлива кауза, ние успяваме. Котерийните партийни борби, жаждата за власт, като източник на богатство, желанието да смажем на всяка цена опонента са донесли на страната ни само беди. Нашата нова история е пълна с такива примери – включително и две национални катастрофи. България е може би единствената държава, която граничи отвсякъде със свои бивши територии, безвъзвратно загубени заради болни амбиции на родните политици. Остава надеждата да научим най-после своите исторически уроци. И да докажем на практика, че ние наистина принадлежим към най-древната цивилизация на Европа, проявявайки мъдростта и знанието за собствената си духовна сила!” – каза заместник-кметът Добрин Добрев.

В края на тържеството бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на Свети Георги и пред Мавзолея-Костница на площад „Възраждане”. Първи венец поднесоха заместник-кметът Добрин Добрев и председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев, а след тях заместник-кметовете Мирослав Грънчаров и Полина Иванова, както и секретарят на Община Разград Нели Добрева. Почит отдадоха и: архиерейският наместник отец Георги, депутатите от Разградски регион Антоанета Цонева и Гюнай Хюсмен, Областният управител Владимир Димитров, представители на политически сили, институции, организации и признателни граждани.

Още снимки вижте ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *