Разград отбелязва Деня на Независимостта с българска музика на площад „Независимост“

Разград отбелязва 113 години от обявяването на Независимостта на България на площад „Независимост“ в сряда, 22 септември, от 11,00 ч.  – съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Мястото е свързано с величавата дата и с градската памет на Разград. Именно тук през 1908 г. пред ликуващото население е прочетен за пръв път в града Манифестът на цар Фердинанд I за обявяване на независимостта на България.

Музиката, която ще звучи на площада, ще е само българска – от български автори или фолклорна, а тържественото слово ще бъде произнесено от учителя по история в ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“ Петко Костов. Това е част от инициативата на Община Разград представители на различни поколения и гилдии разградчани да приветстват на общоградските тържества жителите на града за националните празници. Тя стартира преди година, продължи и на 6 септември 2021 г. Целта на подобни инициативи е приобщаване на различни професионални, възрастови и други общности към общоградските чествания на национални и други значими празници.

В музикалната програма ще участват възпитаници на две творчески школи в Разград. „Ръченица“ на Парашкев Хаджиев ще изпълни малката цигуларка от Музикална школа „Илия Бърнев“ при НЧ“Развитие 1869“ Джансу Чакалова. Мартина Матева и Йордан Гавазов, също от Музикална школа „Илия Бърнев“ при НЧ“Развитие 1869“, ще изпеят народната песен „Тръгна Желка“, а ТекинЗекериев от Класа по поп пеене в ЦПЛР Център за работа с деца ще изпълни „Хубава си, моя горо“. Солистка на Капански ансамбъл-Разград също ще участва с изпълнение на фолклорна песен в програмата.

Събитието се организира съобразно противоепидемичните мерки и ръководството на Община Разград призовава гражданите да ги спазват по време на честването на площада.

Loading

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *