Под карантина са вече 14 жители на Лудогорието от 6 общини, няма само в Завет

Под карантина заради пребиваване в рискова държава са вече 14 жители на Лудогорието от 6 общини, няма само в Завет. Това стана ясно по време на заседание на Областния кризисен щаб за борба с Коронавируса в област Разград. Най-много – 5 – са от община Кубрат, откъдето е и първият официално регистриран нарушител на карантинния период – тираджия, срещу който вече е образувано досъдебно производство и след като се върне от странство, го чака затвор до 5 години и глоба до 50 000 лева. 4 са хората под карантина от Разград, 2 – от Исперих, по 1 – от Лозница, Цар Калоян и Езерче. Епидемиологът от РЗИ д-р Рени Кирякова допълни, че се очаква хората под карантина да се увеличат с удължаването на списъка с рискови държави, който бе оповестен на заседанието според заповед на здравния министър. Под 14-дневна карантина от днес се поставят пристигащите от: Китайската народна република, Ислямска република Иран, Бангладеш, Република Индия, Република Малдиви, Федерална демократична република Непал, Демократична социалистическа република Шри Ланка, Кралство Испания, Италия, Република Корея, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Федерална република Германия, Кралство Нидерландия и Швейцария.

На заседанието заместник-директорът на РЗИ д-р Анатоли Стойнов съобщи, че днес се очакват от БЧК 800 броя маски за многократна употреба и 1700 броя очила. Те се транспортират със съдействието на Община Разград. Членовете на щаба гласуваха да бъдат разпределени между трите болници в областта, спешния център и общопрактикуващите лекари, като остане и малък резерв.

Представителите на институциите обявиха свършеното от тях като противоепидемични мерки след последното публично заседание на щаба миналата седмица, оказа се, че в събота е имало и закрито за медиите заседание, на което не стана ясно какво е решено.

Началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков съобщи, че дистанционното обучение на учениците е стартирало във всички училища на територията на областта. Около 10% от тях обаче – 1039 от общо 10790 – нямат интернет и задачите са им поставяне от учители по телефона. 7 от учителите също нямали интернет, за тях са осигурени лаптопи.

Директорът на Спешния център д-р Николай Йоцов съобщи, че разполага с предпазни средства за обслужване на 25-30 пациента при евентуална зараза, закупил си е със средства от бюджета на институцията и дезинфектанти за 10 дни.

Конкретни въпроси и проблеми сподели председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Селиме Карагьозова какво се прави с контактните на контактните, от здравната инспекция обясниха, че те могат да ходят на работа, но в дома е по-добре да се намалят контактите с човека под карантина, да се обособи и вътрешна карантина.

И директорите на болниците и д-р Карагьозова обясниха, че в момента обслужват около 30% по-малко от обичания брой пациенти, което ще доведе до затруднения при плащането на заплати на персонала.

Д-р Стойнов опита да внуши на представителите на общините, че въз основа на заповедта на здравния министър имат право да затворят всички търговски обекти на територията си, без хранителните и аптеките. Опозиция на тази версия имаше от страна на заместник-кмета на Община Разград Милена Орешкова, която се позова на актуализираната заповед, разрешаваща при спазване на санитарно-хигиенните мерки, да работят почти всички търговски обекти без моловете и заведенията за обществено хранене. В дискусията се включи и кметът на Цар Калоян Дауд Аляовлу, който обясни, че е затворил магазините в общината и хората се интересували защо в съседни общини са отворени, затова поиска унифицирано решение за цялата област. В този смисъл бе предложено и решение за гласуване, но в крайна сметка бе гласувано, че „всяка община съобразно специфичните си условия трябва да предприеме необходимите мерки за ограничаване на COVID-19”, това решение обаче бе претърпяло трансформация в прессъобщението от Община Разград в следния текст: „Кметовете на общините да вземат допълнителни по-строги мерки извън тези в заповедта на министъра на здравеопазването от 13 март.”

Гласувано бе още местната власт да оказва пълно съдействие на органите на МВР и служителите на РЗИ, във връзка с поставените лица под карантина, а също и да се изпрати искане до Българската агенция по безопасност на храните за осигуряване 200 кг. „Санифорт“ за трите болници на територията на областта, общопрактикуващи лекари и учреждения на територията на областта.

Представителите на институциите получиха срок до утре наобяд да представят исканията си за необходимите им предпазни средства и дезинфектанти, които ще бъдат препратени към централната власт.

Секретарят на БЧК-Разград д-р Милена  Кехайова съобщи, че Българският Червен кръст обявява Национална благотворителна кампания „Заедно срещу коронавируса“ в подкрепа усилията на Националния оперативен щаб срещу коронавируса за справяне с епидемиологичната ситуация. Чрез SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори. Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС. С набраните средства БЧК ще обезпечава нуждите от всичко необходимо за ранното откриване, ограничаването на разпространението и лечението на COVID 19. За бедстващите лица и семейства ще има осигурени хранителни продукти от набирателната кампания на BILLA, каза още д-р Кехайова.

Заседанието на щаба започваше с дезинфекция пред залата, вътре в нея обаче не бе спазена препоръчителната дистанция, а хората бяха плътно един до друг час и половина при един отворен прозорец. Само четирима от близо 40 управници бяха с предпазни маски: д-р Селиме Карагьозова, кметът на Лозница Севгин Шукри, старши комисар Ивайло Йовчев и комисар Божидар Божков, двамата представители на полицията в течение на дискусията си сложиха маски, от началото Йовчев бе с ръкавици.

Loading

One Reply to “Под карантина са вече 14 жители на Лудогорието от 6 общини, няма само в Завет”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *