Онкоцентърът в Шумен обяви дарителска кампания за нова апаратура

Дарителска кампания за  закупуване на нова апаратура за лечение  на пациентите в Комплексния онкологичен център в Шумен обяви управителят на лечебното заведение д-р Свилен Арнаудов. Това съобщават от пресцентъра на КОЦ-Шумен.

Необходими са съвременен мамограф и нов, трети, линеен ускорител.

Кампанията започва в навечерието на октомври- световния месец за превенция на рака на гърдата.

„През последните години рязко се увеличи броят на пациентите с онкологични заболявания в България. В Комплексен онкологичен център-Шумен се водят на учет 11 515 пациенти, от които новодиспансеризираните през миналата  /2019/  са със 106 повече в сравнение с предходната 2018 г. За да се откриват рано онкологичните заболявания и последващото лечение да има максимален успех, е от огромно значение  Комплексният онкологичен център в Шумен да разполага с  нова, съвременна, високотехнологична апаратура“, заяви д-р Арнаудов.

Мамографът в „КОЦ- Шумен“ ЕООД е морално остарял. Закупуването на нова апаратура е необходимо, тъй като осъвременените техники дават възможност за по голяма прецизност на изследването и точна диагностика.

„Комплексен онкологичен център – Шумен“ ЕООД има нужда и от нов, трети линеен ускорител. Двата линейни ускорителя, с които разполага лечебното заведение, са закупени при изграждането на Лъчетерапевтичния комплекс през 2013 година. През последните две години дейността на Клиниката по лъчелечение е нараснала с близо 35%. Заради увеличения брой пациенти двата налични апарата вече не са достатъчни като капацитет. Освен това те са с наполовина изтекъл срок на експлоатация и без възможност за ъпгрейд. Претоварването допълнително ограничава сроковете за експлоатация. Цената на един нов линеен ускорител е над 5 милиона лева. За закупуването на мамограф са необходими около 700 хиляди лева.

През последното десетилетие Клиниката по лъчелечение се утвърди като най-предпочитания център за лъчелечение в Източна България с пациенти от областите Шумен, Варна, Търговище, Силистра, Добрич, Разград, Русе, Сливен, Бургас, Ямбол. В Шумен се лекуват и пациенти от  Велико Търново, Габрово, Плевен, Ловеч. По брой лекувани пациенти годишно Клиниката по лъчелечение в Шумен се нарежда непосредствено след най-големите в страната – в Специализираната онкологична болница в София и Университетската клиника в Пловдив.

Разкрита е дарителска сметка за закупуване на мамограф и линеен ускорител от най-висок клас за лечение на пациентите. Номерът на сметката можете да намерите на сайта на КОЦ-Шумен. „Разчитаме на финансовата подкрепа  на дарители и на обществеността от цяла Североизточна България. Ще огласим дарителите си  и ще осигурим прозрачност на постъпилите и разходваните средства“, заяви управителят на Комплексния онкологичен център д-р Свилен Арнаудов.

Дарителска кампания  за набиране на средства за закупуване на мамограф и линеен ускорител от най-висок клас за лечение на пациентите.

ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА:

Интернешънъл Асет Банк Банкова

BIC: IABGBGSF

IBAN: BG76 IABG 7477 5000 6321 02 BGN

„Комплексен онкологичен център – Шумен” ЕООД

факс: 054/ 800 313; тел. 054 800 832;

e-mail: office@oncocenter.org www.oncocenter.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *