Общински съветници в Кубрат и Лозница – несъгласни с превеждането на средства за пострадалите от земетресението в Турция по банкова сметка на политическа сила

Две общински администрации в Лудогорието предложиха на местните парламенти финансовата подкрепа от общините за пострадалите от земетресението в Турция да бъдат преведени по специално разкрита банкова сметка на политическа сила и това предизвика несъгласие от опозицията в тези общини.

Първи реагира съветникът от „Демократична България“ в Лозница Александър Калинов. Решението за предоставяне на дарение от Община Лозница на стойност 10 000 лв. е взето в понеделник, подкрепено е от 9 съветника от ДПС, съветниците от ГЕРБ са се въздържали, а Калинов е гласувал против. Той вече е обжалвал решението пред Областния управител.

Вероятно същата реакция ще последва и решението от вчера на Общински съвет-Кубрат. То е за предоставяне на дарение от 15 000 лв. за пострадалите от земетресението в Турция и е отново по банкова сметка на ДПС. Одобрено е от мнозинство от 14 съветника: от ДПС, БСП, независим съветник и Местната коалиция „Бъдеще за Кубрат“.  Не са участвали в гласуването съветниците от ЗНС, които след сесията излязоха с позиция по темата. В нея уточняват, че са предложили парите да се преведат по дарителските сметки на БЧК, на Посолството на Турция, а също и да се направи дарение за пострадалите в Сирия, те обаче анблок не са одобрени. Съветниците от ЗНС не са участвали в гласуването, в позицията си наричат решението „пиар на определена политическа сила“ и задават риторични въпроси към съгражданите си.

Справка в интернет сочи, че още четири от останалите пет лудогорски общини имат решения за предоставяне на дарения от общински средства за пострадалите от унищожителното земетресение. Решението на исперихските съветници обаче е парите да се преведат по сметката на Посолството на Република Турция у нас. В Завет решението е обтекаемо и се оставя на Кмета да прецени по коя дарителска сметка да ги преведе. Решенията на местните парламенти на Цар Калоян и Самуил не са публикувани на интернет страниците на двете общини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *