Общинските съветници на работна среща в Троян

Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев, заместник-кметът Хабибе Расим, секретарят на Община Разград Нели Добрева и общински съветници от различни групи в местния парламент посетиха Троян в края на седмицата. На работна среща в петък те обсъдиха проблемите на местното самоуправление с общинското ръководство на Троян. Представителите на двете общини обмениха опит и мнения по различни въпроси, свързани с местната власт – съобщават от пресслужбата не местната управа.

Кметът на Троян Донка Михайлова и председателят на Общинския съвет инж. Петко Пенков, разказаха, че местната управа работи на принципа „след изборите Троян е нашата партия”. Двамата са представители на различни политически сили, а в местния парламент има 5 групи от политически партии и коалиции. Стремежът им е разногласията между тях да се обсъждат и решават на комисии, а на сесиите на Общинския съвет да се вземат решения с консенсус. Така през февруари с пълно мнозинство е приета общинската финансова рамка, по отношение на която поради липса на държавен бюджет, в различните общини има различни практики. В Троян решението е оформено като „лимити и стандарти”, а в Разград – „разчети за 2023 г.”.

В работната среща участваха и двама от тримата заместник-кметове на Троян Розалина Русенова и Ангел Ангелов и секретарят на общината  Цветелина Калчева

Обсъдени бяха и: реформите във ВиК-сектора, равнището на местните данъци и такси, функционирането на общински предприятия, приемането на общ устройствен план, доходите на населението и състоянието на трудовия пазар в двете общини. В Троян безработицата е ниска, но има проблем с квалифицираната работна ръка – споделиха местните управници. Обясниха още, че през трите мандата на кмета Донка Михайлова такса смет, която е на база данъчната оценка на имотите, а за бизнеса – на количество смет, е увеличавана 4-5 пъти в зависимост и от увеличението на минималната работна заплата, променяни са и други местни налози.

Домакините разказаха за бизнесклимата в региона, част от който са няколко големи предприятия и множество малки фирми и занаятчии. Представиха и богатия си културен и спортен календар, както и успехите си в двете сфери. Впечатлиха се обаче от факта, че сред общинските съветници от Разград е седемкратният световен шампион по борба за ветерани Ремзи Реджеб.

Г-жа Михайлова и г-н Пенков споделиха и инициатива на местната власт за създаване на общински фондове в различни сфери: за асистирана репродукция, за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектор „Здравеопазване”, Общински солидарен фонд за подпомагане лечението на граждани на Община Троян. Средствата в тези фондове се осигуряват както от общинския бюджет, така и от дарителски и благотворителни кампании и се разпределят от комисии, в които членуват: общински съветници, представители на администрацията, на неправителствения сектор, хора от общността с опит и авторитет в съответната сфера и други.

Представителите на ръководствата на двете общини си размениха протоколни подаръци със символите на градовете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *