Областният управител: Ситуацията с бездомните кучета е приемлива, да държим под контрол популацията

Трябва да държим под контрол популацията на бездомните кучета, с отговорни действия на всички ангажирани институции. Това призова областният управител Иван Борисов на проведеното днес заседание на Постоянната областна епизоотична комисия – съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

„В момента популацията на бездомните кучета е силно намаляла. Ситуацията е, ако не добра, то поне приемлива. Точно сега обаче е размножителният период на животните и само след два-три месеца може да станем свидетели на нов бум в популацията“, аргументира се той.

На заседанието директорът на Областната дирекция по безопасност на раните /ОДБХ/ д-р Илиян Драмалиев даде община Разград като добър пример за работа по проблема. „Бе направена мащабна кампания за регистриране, безплатно чипиране и паспортизиране на кучетата по селските дворове“, обясни той. Драмалиев добави, че това е въпрос и на финансови ресурси, с които малките общини не разполагат. „Все пак трябва да се започне отнякъде и нещата да се случват поетапно във времето“, заяви той. Според него по силата на Закона за ветеринарната дейност всеки стопанин на куче е длъжен да го регистрира, да го чипира и да му направи паспорт. Когато това не е спазено, общинският кмет има нужните правомощия да санкционира нарушителите.

На заседанието бе изнесена информация, че ситуацията с африканската чума по свинете и птичия грип в област Разград е овладяна и не е са регистрирани нови случаи. Въпреки това е задължително да се спазват превантивните мерки. Общините са успели да направят преброяване на свинете в личните стопанства и са определили площадки, които да бъдат ползвани за загробване на умрели животни при евентуално избухване на епидемия, стана ясно още на заседанието. Изключение е община Самуил, където още работят по изпълнението на тези ангажименти.

Loading

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *