Николов се сбогува с политиката, остава меценат за добрите идеи за Разград

След 33 години в политиката и след отново спечелен десен депутатски мандат за Лудогорието доскоро последният десен народен представител от региона Никола Николов обяви днес сбогуване с политиката.

Той уточни, че решението му е взето отдавна, но е изчакал да се осъществи обещание, което е дал на съмишлениците си от дясното пространство – Разградски регион отново да има десен народен представител, в случая от „Демократична България“. Преди избрания на последните избори Ивайло Мирчев именно Никола Николов и Гюнер Тахир бяха единствените десни народни представители от региона, това бе в края на миналия – началото на този век, и двамата бяха от групата на СДС. По думите на Николов съмишлениците му са натрупали опит и самочувствие и на практика са спечелили мандата в 48-ия парламент без неговото участие.

Николов обяви, че остава привърженик на дясното, но ще продължи да се занимава с лишена от политически емоции подкрепа за общността, ще съдейства за решаването на проблеми извън правомощията на държавата. Меценатската си дейност той реализира от години, на последната си пресконференция като политик припомни няколко от инициативите, които е финансирал: проектът „Пътуващи писатели“, издаването на 12 книги от поредицата „Родно Лудогорие“.

Николов допълни, че няма намерение да създава неправителствена организация или фондация, а като частно лице ще спонсорира идеи, които му харесват и които спомагат повишаване самочувствието на общността.

Като най-скорошен проект Николов сподели, че разговаря с  изследователи по съвременната история на Разград от началото на 20 век.  Друга негова идея е създаване на място на духа, подобно на музей, като вариант за това е бившият военен склад Топ кале, в границите на бившия военен завод. Друга кауза на Николов, по която ще продължи да работи, но по-скоро в бизнес аспект, е насърчаване на местната власт и бизнес към използване на възобновяема енергия, какъвто потенциал Разград има. Като положителен пример в тази насока Николов даде фотоволтаичния парк, който „Биовет“ на Кирил Домусчиев изгражда в посока Търговище.

Николов благодари както на съмишлениците си за общата им работа, така и на местните медии за отразяването на политическата му дейност през последните 33 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *