Николинка Ангелова е сред петте “Живи човешки съкровища” в България за 2021 г.

Заместник-кметът и изпълняващ функциите на Кмет на Община Разград Добрин Добрев поздрави майсторката-везбарка Николинка Ангелова с поредното признание за нейната дългогодишна дейност, насочена към опазването на капанските традиции. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Преди дни на заседание на Националния съвет по нематериално културно наследство нейната номинация заедно с още 4 от други краища на страната са одобрени за вписване за 2021 г. в Националната представителна листа на България на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България”. Досега Област Разград имаше две одобрени на национално ниво номинации, и двете от Община Кубрат, тази е първата за Община Разград. Предложения за попълване на тази листа се правят на всеки 2 години, първо на областно ниво, а след това на национално ниво се селектират регионалните предложения.

Одобрената разградска кандидатурата е на НЧ“Просвета 1883“-Гецово, представена от индивидуален носител Николинка Ангелова, проектът е озаглавен „Грее капанска шевица – традиции и съвременност в творчеството на везбарката Николинка Ангелова“. Официалната церемония за връчване на удостоверенията за вписването на петте нови елемента в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България, както и на грамотите за номинация в Националната система „Живи човешки съкровища – България“ 2021 г. ще е на 28 юли в зала „Средец“ на Министерството на културата в София

Заместник-кметът Добрин Добрев изненада днес Николинка Ангелова по време на изложението на занаятчии, част от Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти, организиран от Община Разград. Г-н Добрев посети майсторката-везбарка на щанда, на който тя предлага своите продукти, изработени на основа на капанска шевица. Г-н Добрев поднесе букет на разградското „Живо човешко съкровище“, както и кутия шоколадчета с изгледи от Разград, като отправи пожелания към Николинка  Ангелова със същата енергия и хъс да представя навсякъде богатството на капанските традиции и да ги предава на следващите поколения. Г-жа Ангелова бе развълнувана, както от одобрението на кандидатурата й, така й от вниманието от страна на ръководството на Община Разград, тя благодари и за подкрепата от страна на местната управа към хората с мисия да опазват традициите, чрез предоставяне на възможности да покажат наследените от дедите ни умения и знания.

 

Loading

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *