Започнаха официалните срещи на делегациите от Панаира на киселото мляко

Започнаха срещите на ръководството на Община Разград с гостуващите за Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти чуждестранни делегации. Това съобщава от пресслужбата на местната управа.

Първата за деня среща на заместник-кмета и изпълняващ функциите Кмет на Община Разград Добрин Добрев, председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев, заместник-кметовете Мирослав Грънчаров, Полина Иванова и Руска Вътева и секретаря на Община Разград Нели Добрева бе с официалната делегация от румънския град-побратим на Разград Кълъраш. Водачът на тричленната делегация – Кметът на Кълъраш Мариус Григоре Дулче – благодари за поканата и възможността да стане част от традиционното за Разград събитие. Той допълни, че за него е било важно в първата година от мандата си да посети града-побратим от България и да се запознае с традициите и с развитието му в различни сфери на обществения живот. Г-н Дулче отправи покана за визита на ръководството на Община Разград за Дните на Кълъраш през септември. Ръководствата на двата града обсъдиха възможностите за подобряване както на културните, така и на икономическите и социалните връзки. Обединиха се и около идеята за взаимния си интерес от изграждане на мост Силистра-Кълъраш, който ще се отрази върху икономическите връзки между регионите от двете страни на Дунав. Обсъдиха и възможностите за публично-частно партньорство, които местните власти в България и Румъния прилагат. Като една от успешните реализации на подобно партньорство бе представен проектът „Лудогорец“, който започна с предоставяне на градския стадион с договор за публично-частно партньорство. Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев изтъкна и приноса на румънската футболна школа за успехите на   десеткратния футболен шампион на България. „Имате с какво да се гордеете, а ние като ваши побратими също имаме повод за гордост заедно с вас“ – заяви кметът на Кълъраш. Ръководствата на двете общини си размениха протоколни подаръци със символите на градовете.

Заместник-кметът Добрин Добрев се срещна и с един от художествените състави, които участват във вечерните концерти от Панаира на киселото мляко. Той изрази своите и на разградчани прекрасни впечатления от атрактивното изпълнение на танцьорите от Ансамбъла за народни танци и песни „Димитрие Котурович“ от сръбската столица Белград и заяви, че Разград очаква с интерес и представянето им в следващите две вечери от Панаира. Ръководителят на фолклорната формация Александър Петрович благодари за поканата за участието в Панаира и от своя страна изрази желание да се повтори визитата на състава в Разград, както и при възможност да покани формация от Разград за участие в подобно събитие в Сърбия. Г-н Добрев и г-н Петрович си размениха протоколно подаръци, а за всеки от 30-те танцьори имаше гърненце с кисело мляко – символа на Панаира.

В следобедните часове г-н Добрев ще се срещне и с другите чуждестранни състави – ансамбъл „Пефем“ от квартал Пендик, град Истанбул, Република Турция и Професионалния артистичен ансамбъл „Константин Арвинте“ от румънския град Яш.

 

 

Loading

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *