На Деня на царевицата в Лозница представиха 108 сорта

108 хибрида от традиционната за региона пролетна култура бяха представени на Деня на царевицата, който се организира от ЕТ“Стефан Георгиев-НИМ“.

Българска и чуждестранна селекция е засадена на опитното поле на фирмата – обясни Стефан Пенев. Той допълни, че тази година е много лоша за пролетниците поради липсата на валежи и същевременно високи температури, които препятстват опрашването и са предпоставка за по-ниски добиви. На практика на опитното поле бе представено развитието на различните сортове при подобни лоши условия. Очакваните добиви според Стефан Пенев са между 300 и 500 кг./дка, като в региони, където е имало локални валежи, реколтата ще е по-добра. Не е ясно и какво ще е търсенето при този непредсказуем пазар – коментира още Стефан Пенев. По думите му разходите за декар са около 250 лв., увеличават се и рентите. Има и нови изисквания от Европейския съюз по отношение на технологията на обработване на земята по т.нар. „зелени сделки“.

На опитното поле бе и директорът на Института по царевицата в Кнежа Наталия Петровска. Стефан Пенев изтъкна, че в Института се полагат сериозни усилия да се актуализират селекциите и да се представят добри и силно конкурентни на европейските сортове.

Гост на събитието бе областният управител Владимир Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *