На втора инстанция намалиха на пробация присъда на пътник, дал 190 лв. рушвет, за да не глобят пиян и неправоспособен шофьор

Съд

Апелативен съд – Варна измени наказанието на подсъдим за това, че дал 190 лв. подкуп на полицейски инспектори – съобщават от преслужбата на съда. Целта била да не съставят акт за административно нарушение по Закона за движение по пътищата. Горната инстанция измени присъда на Окръжния съд в Разград, с която Шенер А. е бил осъден на 4 месеца затвор и вместо това постанови две пробационни мерки за срок от 1 година: задължителна регистрация по настоящ адрес и задължителни периодични срещи с пробационен служител. Мъжът ще трябва да плати и глоба в размер на 500 лв.

На 29.04.2023 г. между селата Хърсово и Голяма вода автомобил с включени дълги светлини се разминал с патрул на МВР. Полицаите подали светлинен сигнал на водача да превключи. Шофьорът обаче рязко ускорил и преминал през жп прелез без да намали. Полицейският екип обърнал посоката на движение и последвал автомобила с включена сигнализация. Свидетелят управлявал колата с висока скорост, докато не стигнал до улица без изход в с. Богданци. При последвалата проверка се установило, че водачът е неправоспособен и е пил алкохол. Докато се подготвял тест с дрегер на шофьора, спътникът му – подсъдимият Шенер приближил полицаите и предложил 100 – 150 лв., за да не извършат теста. Уредът отчел 1.11 промила в издишания въздух. След това Шенер отново настоял да даде пари, за да не се съставя акт на водача. Полицейските служители му обяснили, че това е престъпление. Въпреки това подсъдимият оставил няколко банкноти в багажника на полицейския автомобил. Органите на реда го уведомили, че е извършил престъпление и му сложили белезници. Оказало се, че оставената сума е в размер на 190 лв. Пред първата инстанция подсъдимият е признал вината си и делото е разгледано при съкратено съдебно следствие.

Пред Апелативния съд 34-годишният мъж  обясни, че оставил парите смятайки, че така заплаща наложена глоба.

И за настоящата инстанция действията по поставянето на 4 банкноти, придружени с ясно изразена словесно цел – да мотивира полицаите да не издават акт за административно нарушение – съставлява престъпление – даване на материална облага на длъжностни лица, за да не извършат действия по служба. Защитното твърдение, че подсъдимият е оставил парите считайки, че така заплаща дължима глоба, е в пълно противоречие с признатите от него факти, с думите му, отправени към органите на реда, с мястото, където е пъхнал банкнотите, а и с обективния факт, че към момента не е било оповестено, нито е съществувало задължение за заплащане на глоба. Шенер А. е бил предупреден, че извършеното е укоримо и наказуемо, но не се съобразил.

Във въззивното производство бе установено особено тежко здравословно състояние на подсъдимия, който страда от онкологично заболяване. То се третира като изключително смекчаващо отговорността обстоятелство. Поради това дори най-лекото предвидено наказание лишаване от свобода в случая ще се яви несъразмерно тежко. Затова и Апелативен съд – Варна санкционира мъжа с пробация.

Решението подлежи на обжалване пред ВКС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *