Над 50 трабанта се събраха в Лозница да празнуват 20 години Национален клуб „Трабант”

Над 50 автомобила от марката „Трабант” се събраха в Лозница, за да празнуват 20-годишнината от създаването на Национален клуб „Трабант”. Честването и традиционното рали с трабанти са част от събитията, посветени на Празника на Лозница.

От 2004 г. ние, собствениците на трабанти, смятаме Лозница за столицата на трабанта – заяви председателя на Националния клуб „Трабант” Ангел Пеев. Неслучайно дарихме на града един трабант, който да бъде сложен върху постамент на входа на града откъм Ловско, а край него засадихме фиданки, за да се превърне в своеобразен парк – допълни Пеев.

Над 50 трабанта се събраха днес до стадиона в Лозница, а първото събитие от празника им – дефиле по улиците на Лозница – бе именно до постамента с трабанта, като първо преминаха по ул. „Трабант”. В следобедните часове бе предвидено състезание по майсторско кормуване и драг състезание.

В изложението пред стадиона участваха и два лични автомобила на кмета на Лозница Севгин Шукри. Тази марка беше слабост и на неговия предшественик Айхан Хашимов, който участва в учредяването на клуба. Колеги на Севгин Шукри от съседни  общини уважиха празника, гост на събитията бе и народният представител и заместник-председател на ДПС Ахмед Ахмедов, както и областният лидер на ДПС Мехмед Салим.

Към момента членовете на Националния клуб са около 90. Сред тях е Данаила Савова – директор на дирекция в Община Лозница и един от учредителите на клуба. Тя коментира, че през годините се променят участниците в ралито с трабанти. Повече стават колекционерите, които страстно събират коли от тази марка и си ги реставрират и обновяват сами. Помагат си в поддръжката на колите – допълни Савова.

Сред колите, които най-много привлякоха вниманието на публиката дне,с бе трабантът-далматинец на Цветомир Найденов – Д-р Зизи. Той също е от 20 години в клуб „Трабант”, но има и други реставрирани коли, както и съвременни, автопаркът му е от 40 возила. „Карам ги за удоволствие и за кефа на останалите. Моята идея е да им е хубаво и на тези около нас, като видиш една-две усмихнати физиономии и денят е хубав” – казва Д-р Зизи. Той допълва, че трабантът е сред малкото коли, които си пълнят километража. Макар на километража да пише 120 км./ч., той твърди, че е карал трабант със 135 км./ч. Далматинецът обаче е още нов и достига до 90 км./ч. Д-р. Зизи е сред малцината българи, участвали и в Германия на изложения на трабанти, миналата година развял българското знаме в родината на трабанта.

Още снимки вижте ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *