Музейни специалисти посрещнаха туристически поход в Комитетската къща в Пороище

Над 100 туристи, повечето от половината от тях деца, се включиха в днешния поход от Разград до Пороище – съобщават от пресцентъра на Регионален исторически музей-Разград.

Традиционният пеши преход бе организиран от ТД „Буйна гора“ и е една от инициативите в календара на Община Разград по повод годишнината от гибелта на Апостола на свободата.

Пред Комитетската къща туристите бяха посрещнати от кмета на селото Панайот Узунов и екскурзовода в Регионалния исторически музей в Разград Виктория Вълчева.

„Февруари е месецът, в който сме загубили вдъхновяващата, дейна и оставила ярка следа в историята ни родолюбива личност на Апостола на свободата Васил Левски. През този месец си спомняме за всички онези българи, жертвали себе си в името на Отечеството. И ако Г. С. Раковски е първият, който в края на живота си разбира, че организираните чети няма да помогнат за така жадуваното Освобождение, а трябва българите в границите на Османската империя със собствени сили да извоюват свободата си, то Левски е идеологът и организатор на революционното движение вътре в българските земи, чиято главна цел е чрез създадените комитети да вдигне народа на всеобщо въстание. Много може да се каже за Апостола, но едно е сигурно – бил е вдъхновяващ! Бил е модел за подражание на много млади българи, милеещи за Родината“, каза в словото си Виктория Вълчева.

Кметът на селото Панайот Узунов приветства туристите с „Добре дошли!“ и разказа накратко историята на селото и една от неговите забележителности – вкопаният православен храм „Св. Атанасий“.

Множеството почете с минута мълчание, падане на колене и поднасяне на венец делото на Апостола и отдалите живота са за Свободата.

След което туристите разгледаха експозицията в Комитетската къща, част от която са документи, свързани с дейността на Васил Левски и съратниците му в Разградско, а също и църквата „Св. Атанасий“.

На изпроводяк жените от Пороище ги почерпиха с домашни вкуснотии и топъл чай. И с покана да гостуват в селото отново.

Още снимки вижте на фейсбук страницата на Регионален исторически музей – Разград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *