Много цветен финал на втория ден от “Шарената въртележка”

„Втори ден се върти „Шарената въртележка“ на едноименния празничен детски фестивал и в нея има различни неща, за всекиго по нещо. Днес е вашият празник, деца, и не се притеснявайте да искате всичко от родителите си, днес ви се полага“ – каза на малките участници във втория ден от фестивала заместник-кметът на Община Разград Мирослав Грънчаров. Той призова децата, ако имат и идеи, които да бъдат включени във фестивала, да ги споделят и ръководството на Община Разград ще се постарае да ги включи за изпълнение на следващ етап. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

На откриването на една от дейностите от  фестивала „Шарената въртележка“ – работилничките на основните училища в Разград, Центъра за работа с деца и училища „Европа“ г-н Грънчаров се обърна към децата и родителите и с призив да подкрепят инициативата в подкрепа на 17-годишния Мартин Христов, който страда от тежко заболяване. Приходите от продажбата на продуктите, които се продават на един от щандовете, са за лечението на момчето. „За да сме щастливи, трябва и да сме добри” – каза г-н Грънчаров на децата на площада пред Общинския културен център.

През целия ден малките жители и гости на Разград имаха възможност да се качат срещу символична цена на шарената въртележка или да използват другите атракциони на площада.

Предобяд родителите на по-малките деца пък можеше да се запознаят с предимствата на всяка от детските градини в областния град. Презентациите им бяха под шатрите около фонтана пред Новия театър. Те бяха посетени от ресорния заместник-кмет Хабибе Расим.

В следобедните часове там се настаниха работилничките на Центъра за работа с деца, СУ“Христо Ботев“, ОУ“Васил Левски“, ОУ“Н. Икономов“, ОУ“Н.Й.Вапцаров“, ОУ“Отец Паисий“, ОУ“Ив.С.Тургенев“ и училища „Европа“. В тях децата можеха да се научат сами да си направят капанска китка, рисунка с природни материали или друг артикул или пък да придобият нови умения. Изработеното оставаше за тях. След няколкочасова работа ангажираните в работилничките получиха сладка почерпка от Община Разград – сладолед.

Голям беше интересът към уроците по народни танци „На хорце с „Хорце”. Учител по кръшните български танци бе ръководителят на ДТШ”Хорце” към ЦПЛР Център за работа с деца Румен Иванов, помагаха му неговите възпитаници от школата. Първо стъпките научиха децата, а след тях на хорото се хванаха и родителите им.

Съвременни танци последваха фолклора. Представяха ги тийнейджъри от СНЦ”Фабрика Детските мечти” и образователно-увеселителния център „Палавата панда”. В почивките между танците раздадоха разноцветни прахчета и в края на изпълнението на „Макарена” започна „Цветна фурия”. Безвредните и лесно отстраняващите се с пране боички оцветиха косите, лицата и дрехите на стотиците деца, събрали са на площада.

Това обаче е краят само на втория ден от Празничния детски фестивал „Шарената въртележка”. Фестивалът, организиран от Община Разград и Центъра за работа с деца продължава и в събота, 4 юни. Тази част от фестивала е под надслов „Забавен ден с моя домашен любимец“ и се организира от Община Разград, Зоокът Разград и Приюта за бездомни животни и скитащи кучета. Ще започне с конкурс „Моят домашен любимец“, който ще се проведе в района на Ронда в Градския парк. Записването за него ще е между 9,00 и 10,30 ч. на 4 юни. Само при записване с домашен любимец куче ще е необходимо представяне на паспорт за регистрация. Възможно е и предварително записване на тел. 084 618 251. Конкурсът започва в 11,00 ч., а награждаването ще е в 13,00 ч. След нещо ще има и киноложка изложба, демонстрации на полицейски кучета. Там ще бъде подредена и изложбата от първия фотоконкурс на тема „Моят лаещ любимец“. В 13,30 ч. поздрав към участниците в „Забавен ден с моя домашен любимец“ ще отправят музикални таланти от ЦРД. И в този ден приказни герои от СНЦ”Фабрика Детските мечти” отново ще забавлява децата.

Не е част от фестивала, но също е посветено на Деня на детето, и монтирането на 2 юни близо до входа на Общинския културен център на 7-метрова стена за катерене, която ще може да се използва безплатно от малките жители на Разград.

Още снимки вижте ТУК.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *