Митрополит, миряни, мюфтия, футболисти и бивш премиер на водосвета пред новата църква „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“

Църквата „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“ е благолепен храм, символ на единството на желанието на разградчани да имат още един храм, и то посветен на един човек, обърнал народа си в православието.

Това заяви Русенският митрополит Наум в края на водосвета за здраве и благополучие, отслужен пред новата църква днес, навръх храмовия празник.

Водосветът бе отслужен в съслужение с архиерейския наместник отец Георги и други местни свещеници. Сред присъстващите освен жители на съседните квартали присъстваха и част от дарители, предоставяли средства през последните 10 години на градеж. Сред тях: футболисти и ръководители на ПФК“Лудогорец 1945“, бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият областен управител и настоящ депутат от ГЕРБ Гюнай Хюсмен, бизнесмени, местни политици, обикновени жители на региона, отделили от доходите си за изграждането на новата църква.
Знаково бе присъствието на районния мюфтия Мехмед Аля, който в религиозни одежди поздрави отец Георги и инициаторите да се изгради храма с празника. Политическото ръководство на региона също бе сред хората край храма – областният управител Драгомир Златев, кметът Денчо Бояджиев, заместниците му Добрин Добрев и Мирослав Грънчаров, както и главният архитект Илин Солаков. Имаше и представители на съдебната власт – окръжният прокурор Тихомир Тодоров, съдии от Окръжен съд, както и началника на Отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Разград Божидар Божков и други.

Дядо Владика поздрави всички дарители за изграждането на църквата и заяви, че тя ще е гордост за града и епархията, тъй като рядко се строи в страната такъв благороден храм, при това в памет на благоверния цар, обърнал българския народ в православието.

Строителните работи са към финала си, остава доуточняване по стенописите и предстои освещаване на храма, чийто първи камък бе положен преди 10 години от тогава наскоро встъпилия в длъжност Патриарх Неофит – обясни още Митрополит Наум. От повече от 160 години в Разград не е строена църква – припомни още Дядо Владика.

За пръв път днес разградчани можеха свободно да влязат в красивия храм, който е частично изрисуван, но вече личи красота му.

Присъствието на политици закономерно доведе и по политически изявления, като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коректно избра да говори пред медиите извън храмовите стени. Той заяви, че преди повече от 2 години „оставихме пари и за изграждането на църквата, и за ремонта на джамията „Ибрахим паша“, като мечта ми беше да ги открием и двете в един ден, да покажем етническа толерантност“. Борисов изрази надежда „в много кратки срокове, след като имаме правителство, да довършим двата обекта, защото Разград ги очаква“.

Още снимки вижте ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *