Културният министър обеща осигуряване на финансиране за Разградската филхармония, вариант е и раздяла с театъра

Правителството подготвя варианти, с които да осигури работата на Разградската филхармония. Това стана ясно от отговор на служебния министър на културата Найден Тодоров на парламентарен въпрос от депутата от “Продължаваме Промяната – Демократична България” Антоанета Цонева.

“Това е един от най-старите симфонични оркестри у нас, с вековна история, каква е вашата оценка за възможностите за развитието му с оглед нормативната уредба и добрата практика?”,попита Цонева министър Тодоров, който е музикант и главен диригент на Софийската филхармония. Тя обясни, че през 2014 г. с правителствено постановление Драматичен театър “Антон Страшимиров” и филхармонията в Разград са преобразувани в Театрално-музикален център-Разград. А толкова различни изкуства и жанрове създават сериозни проблеми пред управлението и дейността на оркестъра.

Министър Тодоров отговори, че още в началото на управлението си се е срещнал с директорката на Театрално-музикалния център в Разград, научил е и за финансовите проблеми на оркестъра, който по състав е вече под санитарния минимум за симфоничен оркестър и би било срам за нацията да го загубим. И обяви, че правителството е изготвило постановление, чието обществено обсъждане е приключило и предстоят разговори с финансовото министерство за неговото обезпечаване.  “Постановлението би дало административна и финансова стабилност на оркестъра”, увери министърът.

“Ако това постановление е недостатъчно, ще разделим театъра и филхармонията, като това ще доведе до нови конкурси за директори, ако не намерим общ с език на директора на разградския културен институт”, каза Найден Тодоров. Той определи като безкрайно остарели приетите през 2015 г. стандарти за финансиране в културните институти с минимална заплата от 350 лв., при условие, че тя вече е 780. И обеща да се бори, включително с помощта на Народното събрание, за отмяната на тези рестрикции, както и да предложи нова формула за финансирането на държавните културни институти.

“Благодаря за загрижеността, искрено разчитам там където има филхармонии, да има финансиране. Ще следя с внимание съгласуването с Министерството на финансите и се надявам новата уредба да влезе в действие. Не можем да си позволим да загубим 100-годишния симфоничен оркестър”, каза Антоанета Цонева.

 

Loading

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *