И през тази учебна година „Биовет” е партньор на две разградски училища в дуалното обучение на учениците

И през тази учебна година „Биовет”АД е партньор на две разградски училища в дуалното обучение на учениците – съобщават от фирмата. С тази форма на обучение се дава възможност на младите хора в реална работна среда да усвоят практически умения в специалностите, които изучават.

През миналата учебна година в дуалното обучение са участвали 17 дванадесетокласници от ПГХТБТ”Мария Кюри” и 9 единадесетокласници от НПТГ”Шандор Петьофи”, през настоящата са съответно 14 и 10. С гимназията по биотехнологии от „Биовет” имат традиции в сътрудничеството по отношение на практическо обучение на ученици, които провеждат стажове и практики във фирмата.

При дуалното обучение учениците имат наставници. През миналата учебна година тази функция са изпълнявали петима служители във фирмата, които са на постове началници на звена или корпуси, както и технолози.

Включването на учениците в производството се извършва по 7 часа дневно два дни седмично. Възнаграждението, което получават за труда си, е 90% от минималната работна заплата, като се изчислява на база отработените през месеца дни. То се изплаща от „Биовет“.

Учениците, които участват в дуалното обучение, се адаптират към реалната обстановка в предприятието и след като завършат средното си образование имат готовност да започнат работа в „Биовет”, което ще съдейства за решаване на проблема с набирането на средни специалисти – обясняват от управата на фирмата.

Учениците от ПГХТБТ от специалност „Технология на биопроизводството” се включват в работата в микробиологичната лаборатория и в цеховете за ферментация, а тези от НПТГ – в звена, свързани с техните специалности „Електрообзавеждане на производството” и „Металорежещи машини”.

Успоредно с дуалното обучение в „Биовет” продължават и производствените практики и стажове, както и всички други възможности за партньорство с образователните институции в Разград по начин, по който младите хора да получат шанс да се подготвят за професионалното си развитие след завършване на образованието си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *