Икона, евангелие, огнестрелни оръжия, саби, ятагани и още артефакти в многолистовия календар за 2024 г. на Регионалния исторически музей

Регионалният исторически музей в Разград спази традицията и издаде поредния луксозен многолистов календар – съобщават от пресцентъра на културната институция.

Икона, евангелие, кръстове, огнестрелни оръжия, саби, ятагани и още артефакти от XV-XIX век от фонда на музея илюстрират информацията за дните, седмиците и месеците на 2024 година.

Иконата на заглавната страница е с гравиран около нея текст за важното събитие – дар на разградчани от руски висши военни по повод годишнина от Освобождението на града през 1878 година. Иконата и напрестолно евангелие, което илюстрира месец ноември на 2024 г., бяха част от тематична изложба „Илюстрована хроника на войната и освобождението на Разградския край”, подредена миналия януари в Етнографския музей по повод Деня на Разград. Във витрините тогава бяха и част оригиналните руски и турски оръжия от фонда на музея: пушки, саби и ятагани. Сега те са на страниците на календара. Видно от ювелирната изработка и инкрустациите по приклади, дръжки и остриета, оръжията са били изработени от оръжейни майстори по поръчка за висши офицери в армиите от онова време.

Идеята е с илюстрациите по страниците на поредния луксозен многолистов календар и тези артефакти да достигнат до възможно най-широк кръг от хора и да популяризират богатия исторически и научен фонд на музея.

Автор на оформлението на календара е дизайнерът на музея Михаил Маринов.

Календарът ще достигне до всички културни институти в Разград, ще го получат в и много музеи, университети, организации и ведомства в страната, с които РИМ – Разград си партнира.

Може да бъде купен на цена от 20 лева в Билетния център на музея – тел.: 0878 90 14 39.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *