Игра на котка и мишка между полиция и протестиращи все пак затвори няколко пътни участъка за по половин час

Протестът срещу миризмите затвори за различно време няколко посоки на движение в Лудогорието. Протестиращите с възгласи „Стига смрад” бяха над 500, повечето обикновени граждани с децата си, но не липсваха и политици от повечето политически сили с представителства в региона.

В началото на протеста в 16,00 ч. нещата изглеждаха почти безнадеждни – заради хода на полицията с отклоняването на движението на събралото се множество се наложи да затваря вече на практика затворен път – Русе – Варна – в района на бензиностанция „Петрол”. След изказванията с мегафон на неколцина от участниците в протеста и изтичането на разрешеното половинчасово затваряне на пътя, възникна идея протестът да се придвижи до кръстовището с пътя до Исперих. Този ход се оказа успешен, тъй като откъм Исперих се образува сериозна колона, няколко водачи опитаха да се промушат, първите успяха, но следващите – не.

След 20-ина минути протестът се върна назад на мястото на своя старт.

Междувременно обаче се беше образувала колона и в града – от Историческия музей почти до „Лидл”.

Малка част от протестиращите продължиха към Осенец, където също за половин час чрез пресичане на пешеходната пътека до училището, бе затворен пътят и се образуваха дълги колони в двете посоки.

Според организаторите на събитието това не е последният протест, подобни ще има всяка седмица, като се обсъдиха и други варианти, несвързани със законовия регламент при провеждане на масови събития.

Още в началото на протеста неговият организатор Калоян Монев обяви две основни искания: общността на Разград да излъчи обществен комитет, който да представлява гражданите пред държавата и общината и да катализира процесите за решаване на проблема с мръсния въздух и вода веднъж завинаги и кметът на Община Разград да обяви незабавно бедствено положение по реда на Закона за защита при бедствия като по този начин всички държавни органи ще са длъжни да изпълняват мерките, които бъдат определени от щаба.

Монев обяви, че протестът тази вечер е доказал, че в Разград най-сетне има гражданско общество.  „Крайно време е да кажем стига, имаме право на чист въздух, имам право да бъдем хора, а не овце, да не се съобразяваме с управниците.  Време е Разград да покаже, че ни пука и искаме да бъдем здрави. Държавата и общината трябва да решат пози проблем. Трябва да си свършат работата, а не да се оправдават, че не могат.” – каза още Монев.

Младен Коцев призова участниците в протеста да подкрепят онлайн петицията, която е подготвил и озаглавил „Борба за глътка чист въздух в Разград”. Тя ще бъде представена пред Комисията за петициите, пред парламента, пред Европейския парламент, пред Световната организация за здравето в Женева и Световната организация за защита на животните и природата.

Д-р Томица Маноилов бе категоричен, че тази пронизителна миризма трябва да спре. „Аз като лекар и като баща на 3-годишно дете съм притеснен за здравето на семейството ни, защото тази миризма е много остра и толкова силна понякога, че те щипе в носа. Не знам какви са тези отрови, уж РИОСВ казват, че всичко е наред, но щом са излезли толкова хора, значи не е наред. Надявам се, че ще се намери решение. За мен то е в преговори между общината и  предприятията, за да се монтират нови филтри. – каза д-р Маноилов.

Общинският съветник Иво Димитров коментира, че държавните институции са направили така, че протестът да бъде изнесен на празно място и така да не е ефективен. Според него е важно хората от другите градове да разберат „че ние страдаме и че сме жертва”. Той призова следващите протестите да са на пешеходни пътеки, например в Ушинци или Осенец.

Най-много аплодисменти от участниците в протеста събра малкият Павел с думите: „Искаме да ни направят въздуха чист, за да сме здрави, защото той убива хора. Искаме да ни почистят реката. И искаме да сме здрави.”

Още снимки вижте ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *