За 18-ти път Федерацията на жените организира прегледи за рак на шийката на матката

За 18-ти път Федерацията на жените в Разград организира кампания за извършване на прегледи за рак на шийката на матката – съобщиха председателят на организацията Любка Стоянова и членовете на Управителния съвет Йълдъз Шеремед и Стоянка Якимова. За пета поредна година прегледите ще извършва д-р Кремена Романова.

Записванията започват от 15 февруари в кафе  „Филхармония“, всеки работен ден до 8,00 до 17,00 ч. в продължение на един месец. Самите прегледи ще са между 18 март и 19 април, включително и в съботните дни, таксата за тях е 25 лева, включва цитонамазка, но и сваляне на анамнеза, насочване към последващ преглед при необходимост. Пробите се изследват в лабораториите „Рамус“.

По време на миналогодишната кампания са прегледани 74 жени, установени са 10 миоми за проследяване, 2 жени са насочени към Онкодиспансера в Шумен, но след лечение се е подобрила групата, в която са и е установено, че нямат рак на шийката на матката.

Онкопрофилактиката е много важна за този вид заболявания, установяването на изменения в най-ранна фаза е органосъхраняващо – обясни д-р Романова. Този вид карцином е сведен до минимум благодарение на масовия скрининг, като този, който се извършва от Федерацията на жените и благодарение на държавната политика – допълни тя. Сред дейностите, довели до подобряване на ситуацията по отношение на този карцином д-р Романова изтъкна и осигуряването на възможността за имунизация на момичета на 12-годишна възраст срещу рак на шийката на матката. За убеждаването на родителите на момичета работят и личните лекари и специалистите – увери тя.

Прегледите не са насочени само към жени от областния център, могат да се включат и дами от цялата Разградска област – обясниха организаторите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *