Започна програмата “За един ден в Абритус”

За втора година Регионалният исторически музей в Разград организира образователната програма за деца „Един ден в Абритус“, която включва беседи, филми, ателиета, древни спортни и настолни игри, организиране и посещение на пазар, дефиле с антично облекло, археологически разкопки. Това съобщават от пресцентъра на музея.

Заниманията са на територията на Археологическия резерват „Абритус“, започнаха днес и ще продължават три седмици – до 21 юли.

Днес в Абритус влязоха 18 деца от първи до пети клас. Приветства ги с „Добре дошли!“ директорът на музея Таня Тодорова, която им обеща вълшебни мигове и многоцветни спомени от древния Абритус. Денят започна с утринна гимнастика. А в залите на Итерактивния музей децата се запознаха с античното минало на Разград, с бита и културата на хората в късноантичния Абритус, научиха и прелюбопитни факти за живота на Римската империя. Неща, които помогнаха на най-внимателните бързо-бързо да се ориентират в играта с въпроси и картинки, отговорите на които те бяха видели или чули преди това.

След заслужена почивка малчуганите се озоваха на територията на лапидариума, където под сенките на кичестите дървете в жежкия юлски понеделник се забавляваха с игри: теглене на въже и  „Не пускай топката“, като при това трябваше и да отговарят на заден въпрос.

За децата се грижи екип от музейни специалисти, водени от главния екскурзовод Славяна Цонева. В екипа са още колегите й Полина Неделчева, Виктория Вълчева и Христо Христов. Към тях в следващите дни ще се присъединят и археолозите Силвия Атанасова и Зейнеб Фикрет.

Всеки ден от седмицата на Абритус е тематичен. Във вторник децата ще търсят съкровище и ще си отсекат монета за спомен: в сряда ще бъдат в ателие за изработка на бойно облекло; в четвъртък ще научат що е пентатлон; в петък ще дефилрат в антични одежди. И всеки ден, преди да се разделят, с машината на времето ще се забавляват така както са го правили връстниците им преди векове…

През втората седмица от програмата „Един ден на „Абритус“ децата ще се докоснат до изкуството за редене на римска мозайка. Ще обработват глина, ще реставрират открити от самите тях съдове, ще изработят макети на древния Абритус. Ще ходят и на римски пазар.

В третата седмица са вярванията и ритуалите от онова време. Децата ще научат що е то „Сатурналии“ – ритуал, предхождащ познатата сега Коледа; ще разберат какво е легион и ще бъдат в ателие за изработка на щитове, мечове, копия и шлемове. А на финала ще работят с истински карти на древния Рим.

 

“В дните при нас децата  ще бъдат малки детективи във времето, ще бъдат малки архитекти и ще се запознаят със строителството на късноантичния град Абритус. Търговията в римския свят задължително присъства в програмата, като ще бъдат организирани римски пазар и запознаване с различни занятия. Ще „потопим“ децата и в атмосферата и вярванията от онова време в Абритус”, разказва за програмата директорът на музея Таня Тодорова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *