Започна деветият конкурс за млади пианисти “Димитър Ненов”

Заместник-кметът и изпълняващ функциите на Кмет на Община Разград Добрин Добрев откри деветото издание на Националния конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“ – съобщават от пресслужбата на местната управа.

Музикалният празник, посветен на именития ни съгражданин, се организира от Община Разград, НЧ“Развитие 1869“ и къща-музей „Димитър Ненов“. Провежда се през две години, насочен е към деца и младежи, изучаващи пиано в музикални школи, паралелки и частни педагози. Сред целите на музикалното събитие е да се съхранява и популяризира творчеството на големия български композитор, роден в Разград, както и да се откриват млади талантливи изпълнители, които да получават възможност за изява.

Официалното откриване на конкурса бе в Етнографския музей. Пред малките участници, техните родители, педагози и любителите на музикалното изкуство основни моменти от живота и приноса на Димитър Ненов за българската култура припомни проф.д-р Росица Ангелова от Регионален исторически музей-Разград. Това стана на фона на единствения запазен запис от изпълнение на Димитър Ненов на творба на Ференц Лист. По идея на директора на Музикална школа „Илия Бърнев“ Деян Денчев записът е предоставен на Регионалния исторически музей от Българско национално радио, той е част от фонда на медията – обясни директорът на РИМ Таня Тодорова.

В приветствието си към малките участници заместник-кметът Добрин Добрев ги поздрави за избора, който са направили, пожела им пианото да стане тяхно призвание и с изпълненията си да увличат много хора в магията на музиката. Поздрави ги и за това, че са приели предизвикателството да участват в конкурса в Разград. Г-н Добрев се обърна и към музикалните педагози с благодарност, че с труд и постоянство привличат младото поколение към музиката и изграждат добри музиканти от своите възпитаници.

Приветствие към участниците отправи и председателят на журито Евгени Желязков – преподавател в НУИ“Проф. Веселин Стоянов“-Русе. Членове на журито са: проф. Александър Василенко от НМА“Проф. Панчо Владигеров“ и Антоанета Воденичарова от НУИ“Панайот Пипков“-Плевен.

Двама от най-малките участници изтеглиха жребия за поредността на представянето на музикантите.

В конкурса участват 15 пианисти, разпределени в четири възрастови групи, част от тях освен като индивидуални изпълнители участват и раздел „клавирно дуо“. За трето поредно  издание освен от цялата страна има и участник от Русия – млад музикант от Санкт Петербург. Конкурсните изпълнения започнаха в 11,00 ч. в залата на НЧ“Развитие 1869“. Награждаването и гала-концертът са насрочени за 11,00 ч. на 9 септември, събота, в същата зала.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *