Зам.-министър в Лъвино обеща социални помощи за пострадалите и още 60 работници за разчистването

Заместник-министърът на труда и социалната политика Гинка Машова лично обясни на част от пострадалите от смерча в Лъвино как могат да се възползват от възможностите, които държавата предоставя при подобни ситуации.

Заедно с изпълнителния директор на Агенцията за социалното подпомагане Надя Танева и представители на структурите на МТСП в Разградско Машова обиколи част от населеното място и се запозна с нанесените щети.

„Тежко е положението, пострадали са 165 семейства, но нашите служители от вчера правят обходи и чрез структурите на МТСП ще осигурим необходимата помощ” – обобщи Машова.

Първата възможност за хората с отнесени покриви и унищожена покъщнина е да подадат заявления за еднократна помощ от Агенция „Социално подпомагане” в размер на 1512 лв. До 2500 лв. пък могат да получат за оборудване през Фонд „Социална закрила”. През Агенцията по заетостта пък за Община Исперих ще бъдат отпуснати допълнителни 60 бройки от т.нар. „Аварийни”, които да помагат за разчистването на селото. Може да бъде отпуснато допълнително финансиране и по проекта „Топъл обяд”, държавата ще потърси сътрудничество и с БЧК и допълнително осигуряване на хранителни пакети.

„На разположение сме за допълнителна подкрепа и съдействие от страна на държавата, както за пострадалите от Лъвино, така и за тези от Силистренско и Шуменско” – обобщи Махова.

Из пострадалото Лъвино я разведе общинският кмет Белгин Шукри, който макар още да не е положил клетва за втория си мандат, ръководи дейностите по разчистване на селото и осигуряване на подкрепа за потърпевшите от природното явление. На място бе и областният управител Владимир Димитров.

Селото е пълно с хора, но няма глъчка от излишни разговори, чуват се само шумовете от машините и указания кой какво да прави. Човеците са дошли да помагат по различен начин. Пристигат неспирно и товарни автомобили с цигли, тухли, керемиди, строителни материали. В разтоварването сред най-активните са момчетата от исперихския клуб по борба „Осман Дуралиев”. Докато се  разчисти, тренировките са тук, в Лъвино – обясняват треньорите им. Три млади жени, които се представят само с думите „от Шуменско сме” с няколко тенджери, пълни с топла храна, обикалят по къщите и питат стопаните и майсторите имат ли нужда от храна.

Добрите хора се събират в Лъвино.

Ако не можете да отидете, това е дарителската сметка, открита от Община Исперих:

Община Исперих

Банка: ОББ АД

Банков код – BIC: UBBSBGSF

Банкова сметка – IBAN: BG30UBBS81558400192900

Вид плащане – 445100 /за дарения от страната/

Вид плащане – 445200 /за дарения от чужбина/

Основание: Дарение за пострадалите в Лъвино

А ТУК вижте снимки от Лъвино днес, 3 дни след смерча.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *