Жалбите се увеличиха до 9, две вече са в прокуратурата: за покана за гласуване в подвижна секция без да са подавани заявления

Девет станаха жалбите за изборни нарушения, включени в регистъра на жалбите и сигналите или пък направо с официални решения – в зависимост от разнообразната практика на РИК-Разград.

Една от жалбите е приета от РИК за сведение и са я насочили към Териториалното поделение на Районна прокуратура-Разград в Кубрат. Тя е подадена от „Демократична България” и касае две жени от Кубрат, които са поканени да гласуват в подвижна избирателна секция, а не са подавали заявления за гласуване по този начин. Според РИК-Разград нарушението не е извършено от членовете на Подвижната секция, а при включването на двете лица в изготвения от общинската администрация в Кубрат списък за гласуване.  „РИК констатира, че фактите сочат, че е извършено нарушение при изготвяне на списъка за гласуване като евентуално е злоупотребено с лични данни на избирател. За изясняване на обективната истина – дали е подадено заявление за включване на посочените избиратели в списъка за гласува в ПСИК за лица, които имат увреждане, което им пречи да гласуват в изборно помещение; кой е подал това заявление; кой е приложил към заявлението изискуемите се по закон медицински документи, комисията счита, че жалбата следва да бъде изпратена по компетентност на Районна прокуратура гр. Разград, Териториално поделение гр. Кубрат.”.

Още три от жалбите са подадени от „Демократична България”. Едната отново е от Кубрат – за агитация в кубратския квартал „Дряново” от страна на общинския кмет Алкин Неби. РИК са обявили жалбата за неоснователна, тъй като на място установили, че фактите не отговарят на истината. Кметът бил преминал през секцията „с въпроса как протича изборния ден и каква е избирателната активност. Не се е задържал по продължително време в изборното помещение. В този момент не е имало избиратели.”.

От „Демократична България” са подали жалба и срещу друг кмет – на Киченица. Според сигнала в 12,30 ч. в изборния ден Юзджан Рамаданов „е направил „скара“ пред кметството на селото и провежда агитация за ПП „ГЕРБ“. Един час по-късно при проверката на РИК са установени: „две малки масички отдалечени една от другар, като върху същите не бяха поставени агитационни материали. Предвид часа на проверката в 13:22 ч. на обяд, общите работници от кметството обядваха. Не беше установена „скара“. Не се установи да се извършва агитация под каквато и да е форма.”. Жалбата е обявена на неоснователна и оставена без уважение, въпреки че би могло от нея да се заинтригува Инспекцията по труда по отношение на трудещите се в неделя „общи работници от кметството”.

Три жалби са подадени от ДПС. По едната има произнасяне, че се приема за сведение и се препраща по компетентност към Териториалното поделение в Кубрат на Районна прокуратура-Разград. От решението става ясно, че жалбата касае същия казус, описан в жалбата на „Демократична България” по отношение на гласуваното в Подвижна секция в Кубрат, гледната точна при подаването на сигнала е друга и се твърди на председателят на комисията е отказал да се върне на адрес на гласоподавател, на когото липсва личната карта, която пък била в социалния работник на Дневния център за лица с увреждания.

Втората жалба на ДПС е за опити за купуване на гласове в Кубрат от страна на „Демократична България”. Проверка установила, че на мястото има два автомата за напитки, маса и два стола, а седящите на тях свидетели казали, че там не е имало представители на политически сили.

Третата жалба на ДПС е за агитация, по нея няма произнасяне.

Една от подадените жалби е от гражданка, която е сигнализирала в РИК за несъвместимост на членове на секционни комисии, проверка обаче установила, че пълномощните на посочените лица са анулирани.

От ГЕРБ-СДС са подали една жалба, тя е за нарушаване на клаузата от Избирателния кодекс за поставяне на агитационни материали във и в близост до изборно помещение. По тази жалба няма произнасяне на РИК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *