Дворът на Автото се превърна в скандинавска природна картина

Професионална гимназия по транспорт и строителство “Христо Смирненски”-Разград за втори пореден път финализира свой проект, одобрен и финансиран по Национална кампания “За чиста околна среда” на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Това съобщават от училищната управа.

Изпълнението на Проект “Равноденствие” стартира още в края на миналата учебна година и в професионалната гимназия кипеше усилена работа по изграждането на кът за учене в естествени природни условия.

Дворът на училището е дом за много катерички и птички, за които бяха закупени и декорирани хранилки по Проект “Обичам природата и аз участвам” на ПУДООС от 2019 година. Като надграждащ момент, сега са монтирани вани за птички и още хранилки. Доразвивайки идеята за озеленяване на дворното пространство, към вече красящия двора алпиниум, беше изградена зелена стена от жива катерлива растителност, осветявана от феерични соларни лампички. Акцент в тазгодишния проект е светещ камък, който стилово хармонизира с тревната стена и в същото време създава усещане за завършена скандинавска природна картина. На мястото са поставени пейки и разнообразни сезонни цветя. Цялата картина е осветена от соларни прожектори със сензори за движение. А на различни места в двора на училището има поставени компостери за контролирано разграждане на органични материали, чрез аеробен или анаеробен биологичен процес, в резултат на който се получава хумусоподобен материал – биотор.

Мястото е под постоянно видео наблюдение, с цел запазване на изграденото.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *