Две години след смъртта на разградчанин след побой петима младежи отиват на съд

Окръжната прокуратура в Разград предаде на съд петима млади мъже за причиняване смъртта на техен съгражданин по непредпазливост, след като в условията на независимо съпричиняване, му нанесли умишлено средна телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота.Това съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Варна.

М.П. (20 г.), Е.Е. (20 г.), Г.Г. (22 г.), Д.А. (20 г.) и П.П. (19 г.) били привлечени към наказателна отговорност за престъпление по чл. 124, ал. 1, пр. 2, във връзка с чл. 129, ал. 2 от Наказателния кодекс. Ако бъдат признати за виновни, петимата могат да получат наказания „лишаване от свобода“ за период от две до осем години.

На 19 декември 2020 година, на улица в град Разград, възникнал конфликт между две групи младежи. Разправията завършила в Районното полицейско управление, без някой да пострада сериозно.

Ден по-късно, след солидно количество употребен алкохол двама от участниците заедно с близък на единия, отново се намирали на улица в града, обсъждайки отминалата ситуация. В разговор те споменали, че търсят своя противник, за да довършат спора. Били забелязани от група приятели на пострадалото предишния ден момче, които решили да разберат какво става. Тръгнали след тримата и не след дълго се стигнало до среща между тях.

Е.Е. разменил реплики с един от тримата по повод конфликта предишната вечер, като непосредствено след това му нанесъл удар и двамата започнали да се бият. В боя се включили и П.П., Д.А. и М.П, като всеки един от обвиняемите нанасял удари по лицето и тялото на младежа, докато го съборили на земята. Като видял, че бият доведения му син, пострадалият се приближил, опитвайки се да го защити. Тогава групата изоставила момчето и насочила ударите си към 46-годишния мъж.

В следствие на ударите той падал няколко пъти на земята, но отново се изправял. Като станел започвал да посяга хаотично с ръце, но не успял да удари никой от нападателите, защото те веднага го удряли отново. Доведеният му син опитал да му помогне, но бил спрян от Г.Г., който също се включил в боя. Групата отново насочила агресията си към момчето.

Пострадалият направил още един опит да измъкне сина си, но получил удар в лицето, който го повалил на земята и той изпаднал в безпомощно състояние. Целият инцидент продължил около 3-4 минути. Всички участници напуснали мястото на сбиването, като при падналия останали единствено двамата младежи, с който той бил по-рано. Подаден бил сигнал на ЕЕН 112. 46-годишният мъж бил откаран в болнично заведение. Той бил тежко пострадал и неадекватен. Въпреки проведеното лечение и извършената му операция, на 8 януари 2021 година починал.

Според заключение на съдебно-медицинска експертиза причината за смъртта на мъжа била тежка закрита черепно-мозъчна травма и последиците от нея.

Изводите от тройна съдебно-медицинска експертиза, направена след това, били, че травмите са резултат на множество удари със или върху твърди тъпи предмети: юмруци, ритници, падане и удряне върху земната повърхност, и не е възможно само един от ударите, респективно само една от травмите на главата и мозъка, да са станали причина за тежките увреди с последващите усложнения и смърт.

Предстои делото срещу обвиняемите да бъде насрочено за разглеждане в Разградския окръжен съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *