Двигателно масло във водата от чешмите в Исперих, един задържан, чакат РЗИ за проби

Двигателно масло е излято в системата на „Водоснабдяване и канализация“ООД-Исперих – става ясно от информации на ОДМВР-Разград и на Апелативна прокуратура-Варна.

Данни за проблем с водоснабдяването се появиха още снощи в интернет пространството. От водоснабдителното дружество предупредиха гражданите да не използват водата от чешмите си за питейни и хранителни нужди поради съмнение за замърсяване. Според полицейския бюлетин управителят на дружеството е подал сигнал в полицията около 21 часа на 26 юни. По думите му неизвестно лице е изляло отработено двигателно масло във ВиК-въздушник. След оперативно-издирвателни мероприятия е установена съпричастността на 41-годишен мъж от Исперих и той е задържан за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за замърсяване на водата, което престъпление се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба от пет хиляди до тридесет хиляди лева. Уведомени са и от РЗИ.

Кметът на Исперих Белгин Шукри съобщи за Разград24/7, че инцидентът е станал в частен двор на нов автосервиз в града. В него се намира част от съоръжение от водоснабдителната система на града – тръба, от която се изпуска въздуха. Вчера служител в автосервиза е изхвърлил отработено масло около тази тръба, като се смята, че това не е извършено умишлено. Гражданин е забелязал остатъци от масло във водата, която тече от чешмата и е предупредил във водоснабдителното дружество.

Кметът Белгин Шукри уточни, че към момента водата не е спряна, но жителите на района около централната ул. „Васил Левски“, където се намира и сградата на Община Исперих, са предупредени да не я използват за консумация. Местната управа ще раздаде минерална вода на гражданите – обясни още той.

Кметът е разговарял с управителя на водоснабдителното дружество, и двамата са в очакване на експерти от РЗИ да вземат проби, за да установят дали има последствия за качеството на водата.

 

 

One Reply to “Двигателно масло във водата от чешмите в Исперих, един задържан, чакат РЗИ за проби”

  1. Дано да се потърси отговорност за деянието и да се работи в посока”Саботаж”
    Няма невъзможно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *