Двама разградски борци – пети в Европа

За две седмици двама състезатели от СКБ”Лютфи Ахмедов” извоюваха пети места на европейски първенства, с което затвърдиха позициите на разградската борческа школа, както на национално, така и на международно ниво.

Ученикът в Спортно училище-Разград Сейко Калинов участва в европейското първенство за момчета до 15 години  в град Капошвар, Унгария през уикенда. Негов т личен треньор е Нермидин Якуб. След сребърния медал от Балканското първенство младото момче започна добре участието си и на първенството на Стария континент, като в първите си три срещи в кат. 62 кг. в конкуренцията на 23-ма състезатели. Сейко записа 3 убедителни победи над представителите на Италия, Австрия и Полша, спечелени с технически тушове 10:0, но след това бе спрян от състезателя на Грузия със 7:3, а в битката за бронзовия медал загуби от друг представител на Полша с 6:2.

На това първенство Лудогорието имаше още един представител в лицето на Аксел Кадир от СК по борба „Осман Дуралиев“ гр. Исперих с треньор Бехчет Хамид, в категория до 52 килограма. Той не успя да стигне до отличията, но представи достойно българския национален отбор и родния край.

Седмица преди Европейското първенство за момчета, в град Сантиаго де Компостела, Испания се проведе и континенталното първенство за юноши и девойки до 20 години, в което в кат. 59 кг. участва  Фатме Шабан с личен треньор Дениз Хамид. Тя отново остана на крачка от медалите, след като отстъпи критично за бронз и на Европейското до 23-годишни. Сред жестока конкуренция в групите тя записа две блестящи победи, но на полуфинала отстъпи с минимален резултат от бъдещата европейска шампионка от Италия, както и в битката за медалите отстъпи пред представителката на Украйна.

19-годишната ни състезателка след кратка почивка отново започна подготовка за следващите предизвикателства пред нея. До края годината й предстоят Световни Първенства до 20-годишни, до 23-годишни, а при добро представяне и при жените, тъй като тя е титуляр на България в категория до 59 килограма и при жените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *