Двама кметове на Разград подкрепят Добрин Добрев, той ще се яви на местния вот като независим кандидат

Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев ще се яви на местните избори през октомври като независим кандидат за кмет. Това стана ясно днес на представянето на Инициативния му комитет на пресконференция в пресклуба на БТА в Разград.

19 са членовете на Инициативния комитет, сред тях и двамата най-дългогодишни кметове на Разград – Денчо Бояджиев и Венелин Узунов. Инициативният комитет бе представен от Таня Тодорова – директор на Регионален исторически музей и общински съветник. По думите й в ИК влизат хора от различни поколения, с различни професии, убеждения и възгледи. „Обединява ни Разград – неговото настояще и неговото бъдеще! На 29 октомври предстои да направим най-важния избор – кой ще ръководи местната власт през следващите 4 години. За всички нас е важно кой е в състояние да отстоява нашите интереси и да работи за града и за селата последователно и упорито. Смятаме, че Добрин Добрев е най-подходящият човек.“ – заяви Тодорова.

Тя изтъкна и основните аргументи за подкрепата към Добрин Добрев. Според членовете на Инициативния му комитет той е натрупал огромен опит, започвайки от работата си на низово експертно ниво, за да стигне до първи зам.-кмет на Община Разград. От Инициативния комитет припомнят, че през настоящия мандат пред местната власт имаше множество предизвикателства – КОВИД-пандемия, геополитическа ситуация, инфлация, смени на централната власт в България. Според Инициативния комитет Добрин Добрев е от новото и младо поколение  ръководители, притежаващи качества да изградят модерна визия за развитието на града и общината. Освен това е истински и обичащ града си кореняк разградчанин, избрал след завършването на висшето си образование да се върне в родния град, да създаде семейство и тук заедно със съпругата си да отглежда двете им деца. От Инициативния комитет акцентират и на факта, че Добрин Добрев и съпругата му принадлежат към уникалната етнографска група „капанци“. „Това обяснява характера му: ясно формулиране на целите и упорит труд за тяхното реализиране. Такъв е подходът му и при последователното и твърдо отстояване интересите на всички жители от общината.“ – коментира Таня Тодорова.

Тя изтъкна още, че Добрев има своите политически убеждения, но счита, че те са негов личен избор. „Изхождайки от своя ръководен опит, той е твърдо убеден в едно: проблемите на Разград и общината нямат цвят! Подходът към тяхното решаване трябва да бъде рационален и прагматичен.“ – заяви още Тодорова.

Добрин Добрев обяви мотото, под което ще води своята кампания: „Разград – нашият общ дом“, както и основните си приоритети. Те с общо 4 и ще влязат в Управленската му програма с набелязани конкретни мерки със срокове за изпълнение, финансова обезпеченост, контрол за качеството на изпълнение и надзор върху разходите. Ето какви са приоритетите:

„1. Развитие на уникалната разградска култура и духовност, като гаранция  за запазване на нашата памет за идните поколения. Надграждане и обогатяване на културния календар на общината – създаване на нови и развитие на вече традиционните за Разград празници и фестивали. Ще продължа да подкрепям разградските читалища и културните институти в стремежа им за разширяване и популяризиране на дейността им.

Подкрепа на талантливите деца и младите хора, чрез създаване на предпоставки за тяхното ранно откриване и развитие. Изграждане на подходяща инфраструктура за младежки център. Ще продължа и рехабилитацията и изграждането на нови спортни площадки в училищната мрежа и кварталите, както и ремонт на съществуващите и изграждане на нови спортни бази.

Изграждане на Исторически парк, посветен на нашето минало от праистория до наши дни с архитектурни копия на сгради и храмове, места за отдих и развлечения и др.

  1. Оптимални условия за бизнеса, като гаранция за работни места и стабилни доходи. Доразвиване на връзките и контактите между общинската администрация и фирмите с цел подобряване на бизнес средата и осигуряване на повече работни места. Ще продължа рехабилитацията на общинската инфраструктура в промишлените зони.

Разширяване на Бизнес зона „Перистър”“и присъединяване на нови терени за привличане на стратегически инвестиции.

  1. Създаване на комфортна среда за живеене и отдих в града и селата.

Благоустрояване на жилищни райони в гр. Разград, които не са благоустроени до момента – жк. Житница, жилищния район около ул. Добруджа, западната част на кв. Орел.

Подобряване на транспортната инфраструктура – гаранция за безопасност на движението.

Подобряване на системата за сметосъбиране и последващо оползотворяване на битовите отпадъци.

Изграждане на довеждаща инфраструктура за новообособените жилищни зони на Разград.

Ще бъде осигурен допълнителен ресурс за благоустрояване на селата от община Разград и подобряване на условията на живот в тях. Акцент върху проблемите с достъп до здравеопазване, транспорт, гробищни паркове.

  1. Грижовна община в услуга на населението.

Трябва да си припомним, какво значи да живеем заедно и заедно да се борим. Да бъдем безкомпромисни към тези, които не спазват правилата!

Затова ще отстоявам интересите на Община Разград пред централната законодателна и изпълнителна власт за ангажираност и решаване на наболели проблеми,  които не са в правомощията на местната власт.

Засилване на контролните функции на общината за опазване на обществения ред.

Подобряване на административното обслужване и прозрачна администрация.

Засилване на местната власт и местното самоуправление чрез реална децентрализация на районите.“

Ето и кои са членовете на Инициативния комитет на независимия кандидат за кмет на Разград Добрин Добрев:

  1. Таня Тодорова – историк, директор на РИМ – Разград, два мандата общински съветник, представляващ инициативния комитет.
  2. Доц. д-р инж.-химик Милувка Станчева – университетски преподавател и директор на Филиал Разград към РУ „Ангел Кънчев“, работила в МОК – Сеново и Научноизследователския институт по минералогия в Разград.
  3. Венелин Узунов – машинен инженер, четири мандата кмет на община Разград, народен представител, Председател на Националното сдружение на общините в Република България, „Почетен гражданин на Разград“
  4. Силвия Великова – юрист, адвокат на свободна практика.
  5. Росен Русев – специалност „Растителна защита“, работи в сферата на частния бизнес – съдружник в „Агро Ар 1“ ООД – Разград. Занимава се със селскостопанска дейност и търговия с техника, торове, семена и др.
  6. д-р Елена Миличина – общопрактикуващ лекар в Разград.
  7. Иван Илиев – национален състезател – медалист по свободна борба, треньор по борба в УСШ „Руси Бухтев“ – Разград, 14 години директор на Спортно училище – Разград.
  8. Денчо Бояджиев – юрист, четири мандата кмет на община Разград, народен представител, „Почетен гражданин на Разград“.
  9. д-р Маломир Власов – ветеринарен лекар, Председател на сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието.
  • Румен Иванов – хореограф, художествен ръководител на Танцово студио “Калина Рада”, Детска танцова школа “Хорце” и Танцова работилница “Елбетица”, носител на наградата на името на Никола Икономов, организатор на общоградски чествания на български празници.
  • Тодор Тодоров – художник, директор на ХГ “Проф. Илия Петров” – Разград, „Почетен гражданин на Разград”, прославил Разград с много авторски изложби в България и по света.
  • Иванка Добрева – икономист, председател на Областния и Общински съвет на Съюз на пенсионерите 2004 – Обединени.
  • Николай Пенчев – студент по право в СУ „Св. Климент Охридски“, председател на Областния съвет на Младежко обединение в БСП и член на Оперативното бюро на Националния съвет на Младежко обединение в БСП, председател на Младежки общински съвет – Разград.
  • Любомир Райчев – икономист, председател на Потребителна кооперация “Единство” – Разград, общински съветник.
  • Цонка Донева – дългогодишен учител по френски език, член на Общинското ръководство на Съюз на пенсионерите 2004 – Обединени, председател на СНЦ „Приятели на Франция“ – Разград.
  • Елка Неделчева – филолог, директор на ОУ “Г. С. Раковски”, село Раковски, два мандата общински съветник и председател на групата общински съветници на БСП.
  • Десислав Досев – кметски наместник на село Балкански.
  • Хриска Гамишева, инж.-технолог, секретар-библиотекар на НЧ “Слънчев лъч – 1902г.”, село Островче, носител на наградата на името на Никола Икономов, дългогодишен професионален стаж в Завода за антибиотици
  • Камен Воденичаров – икономист, областен координатор на ПП „Българска социалдемокрация – Евролевица“ – Разград, дългогодишен стопански ръководител и представител на местния бизнес.

Част от членовете на Инициативния комитет отсъстваха от представянето поради неотложни ангажименти – обясни Таня Тодорова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *