Дадоха официален старт на мащабни ремонти в Икономиката и Механото

Две училищни директорки с каски дадоха официалния старт в Разград на проекта “Обновяване и модернизация на регионалната образователна инфраструктура чрез подобряване на материално-техническата база“. Той се финансира от ОП“Региони в растеж“ и е с бенефициент Министерството на образованието и науката. Касае ремонти в 100 професионални училища в цялата страна. Процедурата се оказва доста тежка и макар училищата да са кандидатствали още през 2015 г. със своите проекти, в някои от тях, най-малко 7, ремонти изобщо не стартират. В някои от общинските училища пък, където процедурите се организират от местните управи, ремонтите вече са приключили, както е в третото училище от Лудогорието, което се възползвало от този проект – ПГСС“Хан Аспарух“-Исперих.

Двете разградски училища – НПТГ“Шандор Петьофи“ и ПГИ“Робер Шуман“ – са в комплект с още 13 училища от Североизточна България. За всички тях заедно се провежда обществена поръчка през 2017 г., след дълги обжалвания договорите са подписани през 2019 г., а реалните строително-ремонтни дейности стартират през 2021 г. Фирмата-изпълнител на ремонтните работи и на двете училища е „Диел Трейд“ЕООД.

Практически първи стартира ремонтът в Механото, той е на стойност 1 300 000 лева, още преди началото на онлайн обучението, 23-те паралелки бяха преместени да учат в ПГССХВП“Ангел Кънчев“ – обясни директорът Нешка Христова. Колежката й от Икономиката Христина Панчева също обмисля варианти за 22-те паралелки, но заяви, че къде ще учат възпитаниците й след края на онлайн обучението, ще бъде обявено, когато наближи този период.

В Техническата гимназия изцяло се обновява сградния фонд – и учебния корпус, и учебно-производствения, а също и физкултурния салон. Подменят се отоплителната, осветителната и ВиК-инсталациите, подовите настилки, покривът на физкултурния салон, ще има и две нови работилници и обновена спортна площадка. Нешка Христова изказа благодарност на разградския бизнес – множество фирми предоставили свои бази за учебните практики на гимназистите, докато не могат да използван производствените корпуси в училището.

690 000 лв. е стойността на ремонтните работи в ПГИ“Робер Шуман“, те са подобни на работите в Механото, касаят и новия и стария корпус.

Срокът на изпълнение на ремонтните работи е 4 месеца.

Официалният старт бе даден с кирка и лопата, а представител на фирмата-изпълнител удари бутилка с шампанско в саксия в двора на Икономическата гимназия. Церемонията се проведе съобразно противоепидемичните мерки с ограничен брой присъстващи. Освен представители на ръководствата на двете училища и на фирмата-изпълнител, присъства и председателят на настоятелството на ПГИ“Робер Шуман“ Джипо Джипов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *