ГЕРБ отново с позиция за денонощна аптека

ГЕРБ

От ГЕРБ-Разград отново излязоха с позиция във връзка с инициативата за разкриване на денонощна аптека в Разград. В текста те интерпретират действията, извършени през последния месец по повод проучването на възможностите за реалзирането на тази идея и прогнозират, че такава аптека в Разград все пак ще има.

Ето целият текст:

“ГЕРБ: Намери ли решение ръководството на Община Разград на казуса с денонощната аптека?

След като общинските съветници от управляващото мнозинство, взеха решение да отстрочат решаването на така наболелия проблем за разградчани, свързан с разкриването на денонощна аптека в града ни, същите натовариха с отговорната задача кмета на Община Разград да направи проучване и проведе преговори с фирмите, които имат аптеки в гр. Разград, за възможностите да бъде разкрита такава аптека.

В началото на април кметът на Община Разград е представил на Общински съвет – Разград, Информация от проучвания и предварителни разговори, заедно с резултатите от проведена анкета, публикувана на интернет страницата на Община Разград. Видно от представената информация, Община Разград е поканила представителите на 13 аптеки, функциониращи на територията на гр. Разград, като на проведената среща – дискусия на 09.03.2023 г. са се явили едва петима. Проявеният много нисък интерес към срещата никак не е случаен, тъй като представителите на аптеките не са коректно поканени (в поканата е посочено, че ще се разисква въпросът за откриване на денонощна аптека, без да е уточнена възможността за финансово подпомагане от Общината), още повече, че местните клонове на големите вериги аптеки нямат юридическа самостоятелност и не са упълномощени да ги представляват. Според присъствалите представители на местните аптеки, проблемът се корени в липсата на кадри и оборот в нощните часове. В Информацията изрично е посочено, че „веригите имат достатъчно фармацевти, но нямат желание да присъстват на срещата“. А защо ли? Зам.- кметът на Общината Добрин Добрев е изразил становище, че „Няма обороти. Няма кадри, а Община Разград няма как да обезпечи такива висококвалифицирани кадри“. От проведения телефонен разговор с представител на аптеки „Марешки“ и „Супернова“ се установява, че собственикът е запознат с идеята за разкриване на денонощна аптека в гр. Разград, като е споделил, че има интерес, но нямало кой да работи за покриване на денонощните дежурства.

Община Разград е уведомила Общински съвет – Разград за резултатите от проведената електронна анкета:

– при 50 % от респондентите се налага да ползват аптека през нощта веднъж месечно, а при 33 % веднъж седмично;

– 83 % от анкетираните отговарят, че на техни близки и познати им се е налагало да ползват нощни аптеки;

– на 83 % от респондентите им липсва 24-часово аптечно обслужване;

– 83 % от анкетираните имат положително мнение за разкриването на денонощна аптека;

– 50 % от респондентите биха се обърнали към аптека при здравословен проблем след 22 часа;

– 83 % от анкетираните биха закупили при нужда медикаменти от гише на денонощна аптека.

Отговорите на анкетираните по недвусмислен начин доказват необходимостта и желанието за разкриването на денонощна аптека в гр. Разград.

Представената информация до Общински съвет – Разград показва, че няма категоричен отказ от всички аптекари за разкриване на денонощна аптека, още повече незаинтересованост за това, като с действията си ръководството на Община Разград доказа за пореден път, че не е склонно да защити значим обществен интерес, за разлика от чисто партиен такъв, за който от бюджета на Общината бяха заплатени близо 53 хил. лв. за ремонта на къщата на БСП.

Вероятно съвсем скоро, становището на Община Разград за липсата на заинтересованост от страна на аптекарите за разкриването на денонощна аптека, както и липсата на кадри и обороти, ще бъде опровергано.”

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *