Георги Глушков: “Прекрасна, красива и функционална зала “Абритус”

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков остана впечатлен от обновената спортна зала „Абритус” в Разград и на официалната церемония по откриване спортното съоръжение благодари на местната власт за „прекрасната, красива и функционална зала „Абритус”. Това съобщава пресслужбата на Община Разград.

Единственият българин, играл в NBA, пожела на жителите на града залата да стане „дом на всички спортисти в Разград, а ръководството на баскетболния клуб да направи така, че в залата да се създадат състезатели, чиито имена да се запишат със златни букви в историята на българския баскетбол”.

Поздравления за новата придобивка ръководството на Община Разград получи и от представители на различни поколения разградски баскетболисти, които уважиха събитието.

„Хубав и завършен дом за младите състезатели от СКБ”Вълци-Разград, събирателен център за желанията да се развива баскетбола в Разград и градът да се превърне отново в един от най-добрите центрове в страната на този спорт”. Така Кметът Денчо Бояджиев описа новата придобивка за града преди да плисне менчето със светена вода на баскетболния терен. Той изрази надежда, че амбициозното ръководство на СКБ”Вълци-Разград” с любовта на жителите на Разград към този спорт ще върне разградския баскетбол на мястото, на което е бил.

Преди приветствията от официалните лица отец Дмитрий Терзи отслужи водосвет за здраве и благополучие.

Сред официалните гости на събитието, превърнало се в истински спортен празник, бяха: председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев; заместник-кметовете Полина Иванова, Мирослав Грънчаров и Хабибе Расим; областният управител Драгомир Златев; Елеонора Гурбанова – представител  на Министерството на младежта и спорта, експерт за областите Русе, Разград и Силистра; Филип Виденов – Изпълнителен директор на Българската федерация по баскетбол, както и Гергана Брънзова – първата българка, играла в женската NBA; Албена Брънзова – мениджър Развитие на женския баскетбол в БФБ; общински съветници от Разград, баскетболни ветерани от различни периоди на спортната история на града.

Освен традиционните ритуали за откриване на обновената зала, бе проведен и нов – трима млади баскетболисти от СКБ”Вълци-Разград отбелязаха първите точки в новите баскетболни кошове с топки с автографи на част от официалните лица.

Първата приятелска среща в обновената спортна зала „Абритус” бе между два отбора баскетболни ветерани, родени през 80-те години на миналия век с треньори Стефан Данаилов и Николай Ангелов. Срещата премина с преобладаващо надмощие в различните части и на двата тима и с феърплей, завърши с обща снимка.

Първата официална среща пък бе между отборите момчета до 14 години на „Вълци-Разград“ и Шумен, кръг от Елитна група Изток.

В официалната част от откриването на обновената спортна зала „Абритус” участваха с поздрав към баскетболната общественост три танцови формации от Разград: Градски Мажоретен състав и Танцов ансамбъл „Булгарика” към ЦПЛР Център за работа с деца и Спортен брейкинг клуб „Шадоус”.

Във фоайето на залата бяха осигурени занимания за децата – иновативни мини роботи, осигурени от ПФК”Лудогорец 1945” и други игри, свързани с баскетбола. От ОП”Столово хранене” бяха подготвили  пункт с напитки и хранителни изделия.

Спортна зала „Абритус“ е с капацитет 650 зрителски места, в нея може да се провеждат занимания по баскетбол, бокс, борба и други спортове, както и културни събития и изложения. Залата е изградена през 1988 г. по инициатива на спортния деятел и Почетен гражданин на Разград Владимир Софрониев. През годините в нея са провеждани национални и международни спортни събития. През 2013 г. започна ремонт на спортното съоръжение, впоследствие спря и около довършването на ремонта възникна сложен юридически казус. През настоящата година ръководството на Община Разград успя да се справи с този казус и бе обявена обществена поръчка с предмет „Текущ ремонт на спортна зала „Абритус”. За изпълнител бе определена фирма „САВ-Разград”ООД, която представи оферта в размер на 333 268,37 лв. без ДДС и извърши ремонтните дейности. Ремонтните работи бяха извършени със средства от общинския бюджет.

Още снимки вижте ТУК.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *