В Общински съвет-Разград: 7 групи, най-голямата – на ПП-ДБ, недействителните бюлетини – над 3000

Седем политически сили ще имат представителство в Общински съвет-Разград в мандат 2023-2027 г. Това става ясно от окончателните резултати от вота, публикувани на сайта на ОИК-Разград. Броят на мандатите и поименно съветниците все още не са обявени официално от ОИК, това са изчисления на Разград24/7.
Най-голямата група е на Коалиция Продължаваме промяната-Демократична България. За тази листа са гласували 3592 човека или 25,91% от избирателите. Това означава група от 9 съветници. Преференциалният вот прави само едно разместване в листата – Джипо Джипов от 14-та позиция с 592 преференции се озовава на второ място след водача Мирослав Грънчаров, който освен водач на листата е и кандидат за кмет на балотаж. Така съветниците от ПП-ДБ ще са: Мирослав Грънчаров(ако не стане кмет), Джипо Джипов, Петя Цанкова, Митко Ханчев, Огнян Обрешков, Павлета Якимова, Божидар Божков, Онур Гьочгялди, Милен Минчев и Антонела Маринова, последната само ако Грънчаров стане кмет.
ГЕРБ и ДПС ще имат 7-членни групи общински съветници.
ДПС имат подкрепа от 2820 човека или 20,36% от гласовете. И тук има една промяна заради  преференциален вот. Последният в листата Левент Мехмедов е събрал 220 преференции, което е над 7% от общия партиен вот и става втори след водача. Така съветниците от ДПС  ще са: Хабибе Расим, Левент Мехмедов, Левент Апти, Зафер Хюсеин, Елис Фейзиева, Асение Касим, Биляна Асенова.
Листата на ГЕРБ е подкрепена от 2713 избиратели или 19,57%. В групата няма размествания заради преференции. Така в местния парламент се очертава да са: Галина Георгиева, Наско Анастасов, Радиана Димитрова, Надежда Радославова, Михаил Тодоров, Хубан Соколов и Валентина Френкева.
С петчленна група ще е Местната коалиция БСП за България, ВМРО. Листата й има подкрепата на 2118 човека или 15,28%. Това е втората листа, в която има размествания заради преференции. Николай Пенчев от 11-та позиция се със 151 преференции се нарежда втори в листата след водача Стоян Ненчев. Останалите членове на групата ще са: Елка Неделчева, Руско Дянков и Атанас Станчев.
По двама съветници ще имат ПП МИР и Възраждане.
МИР има подкрепата на 717 човека или 5,15%. В листата няма кандидати, прескочили с преференциите си 7% от общия брой гласове за партията, така в местния парламент отново ще са братята Калоян и Антон Моневи.
За Възраждане са гласували 686 човека или 4,95%. В тази листа има кандидат, събрал над 7% от партийния вот, но с 48 преференции Максим Балтаджиев се нарежда на трето място и може да стане съветник единствено, ако някой от първите двама се откаже. Така съветниците от Възраждане ще са Ивелина Ангелова и Ивайло Хъневски.
Един общински съветник ще има Заедно за силна община със събрани 563 гласа подкрепа или 4,06%. Така последният избран съветник в настоящия Общински съвет е бившия кмет Валентин Василев.
Впечатление в протокола от вота за общински съвет прави броят на недействителните бюлетини – 3164, което е почти колкото гласовете за политическата сила, събрала най-голяма подкрепа и на практика тези бюлетини биха били достатъчни за избора на 7 съветника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *