Адвокатът и прокурорът за жестоките престъпления в Цар Калоян

«Какво съм направил?» – каза 25-годишният Ниязи Якуб от Цар Калоян преди мярката за неотклонение, която бе гледана днес в Окръжен съд-Разград. Репликата му бе в отговор на журналистически въпрос «Защо го направи?».

Младият мъж бе воден от четирима служители от съдебната охрана, с оковани ръце и крака.

Съдията не допусна журналисти в съдебната зала, но и двете страни – защитата и държавното обвинение – коментираха какво се е случило на 20-минутното заседание.

Служебният адвокат Юрий Йорданов обясни, че задържаният общо взето признава обвиненията в три престъпления – изнасилване, опит за убийство и палеж. Той обърна внимание, че най-вероятно в тази фамилия има роднински проблеми, тъй като и другите престъпления, извършени от подзащитния му, са срещу роднини – стринка му, която е майка на 17-годишното пострадало момиче, и брат му. «Очевидно има роднински взаимоотношения, които ще тепърва ще се изясняват» – каза адвокат Йорданов. След него прокурорът Веселин Якимов уточни, че всъщност Ниязи е търсел същата стринка, но в къщата е била само дъщеря й.

Служебният защитник е поискал от съда да бъде направена съдебно-психиатрична експертиза на Ниязи Якуб. Назначена е както на извършителя, така и на пострадалата – обясни прокурорът.

Според адвоката задържаният по-скоро усеща вина и съжаление за постъпката си и напълно разбира, че му се налага най-тежката мярка за задържане – постоянен арест. Най-вероятно няма да обжалваме мярката – каза Йорданов.

Той разказа още, че Ниязи най-вероятно е избягал от местопрестъплението от страх. Пренощувал е в гора, след което на следващия ден е решил да се предаде в полицията. Твърди, че именно по пътя към полицията са го задържали, не е оказал никаква съпротива, не е правил опит да бяга.

Прокурор Якимов съобщи, че мъжът е направил признания пред разследващия полицаи. Все още обаче няма обяснение защо е извършил изнасилването, останалите престъпления са за прикриване му. Мъжът разказал, че е знаел разположението на жилището, влизал е там, във фаталния вторник е минал през оградата, търсел е майката, но се е срещнал с дъщерята. Вероятно тя му е направила забележка какво търси в къщата и са се скарали. «Няма логично  обяснение на мотивите за извършване на изнасилването, казва, че му е причерняло» – обясни прокурор Якимов. Обвинителят допълни, че Ниязи е работел като техническа поддръжка, има средно образование, грамотен е, говори сравнително интелигентно като изказ. Добре, че майката се е прибрала навреме, за да спаси детето си – коментира прокурорът. Жената е била в Разград заедно с по-малката си дъщеря по време на престъпленията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *