Христо Иванов: ВРЕМЕ Е ДА ПОМИСЛИМ ЗА БЪЛГАРИЯ, ДА СИ ПОСТАВИМ ПО-ВИСОКИ АМБИЦИИ

Съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов бе в Разград, за да подкрепи листата на политическата сила в 18-ти Разградски избирателен регион. С него разговаря Димитър Петков.

Г-н Иванов, в какви условия започва тази поредна предизборна кампания за Демократична България?

Започва в условия на загуба на време. Затова нашият слоган е „Време е да спечели България“, а не да се занимаваме кой е по-голям и кой е по-малък. Време е да помислим за България и най-вече да помислим за това, че времето тече – времето за реформи, времето за спасяване на човешки животи, времето за икономическа трансформация. И се надяваме да надделее здравия разум, защото има много за вършене, включително и това хората да не се увличат по всякакви нови месии и популизъм, а да гласуват за нещо, което е сигурно, за нещо, което се е доказало, да гласуват за Демократична България с номер 30.

Така или иначе промяната започна. Каква е тя във вашите амбиции?

Да промяната започна, защото свалихме Бойко Борисов от власт. Дори и ГЕРБ да бъдат първа политическа сила на тези избори, те няма да са част от управлението на страната. Защото ще се формира коалиционна правителство без тяхно участие и без участието на ДПС, или поне това е волята на Демократична България. Ние не можем да започнем борбата с корупцията без носителите на стария корупционен модел да бъдат поставени под карантина, поне докато те самите не намерят сили да започнат да се променят и то реално. От там нататък всички сектори в държавата имат нужда от амбициозна промяна. Вие и всички в страната знаят, че ние имаме особен фокус върху институциите в страната, върху правосъдието, върху регулаторите, защото от тяхното правилно функциониране зависи да има законност. Но освен това за нас е много важно образованието. Там трябва да се направи масирана инвестиция и реформа, така че българското образование наистина да гарантира на нашите деца, че могат да намерят работните места на бъдещето. Току-що говорих с един IT-предприемач, който каза, че големият проблем в тази сфера, който спира нейното развитие в страната и разкриването на още повече работни места в сектора, е липсата на достатъчно образовани млади хора в България, които да заемат тези работни места. А имаме развиваща се индустрия в сектора, при това с капацитет да расте, но образованието на българските деца не осигурява възможност те да станат част от този растеж. Това е само един пример. Искаме и инвестиции в културата, защото без това е абсолютно невъзможно да говорим за реално развитие на нацията и на нейните ценности. Ние сме и за провеждане на реформа в здравеопазването. Множество са проблемите, които трябва да се решат и за това ние от Демократична България казваме: време е да започнем да работим. И все пак – нищо от това не може да се случи, ако не си оправим законността и правосъдието.

Беше горещо лято на преговори за съставяне на кабинет, очаквате предполагам и гореща есен на преговори. Как виждате Вие нещата в този момент?

Надявам се, че всички са си извадили поуката, че не можем да изобретяваме колелото. Не случайно в целия демократичен свят се правят коалиции. И като се правят коалиции се сяда и се говори сериозно по коалиционно споразумение, в което се поемат конкретни ангажименти пред гражданите – не един пред друг, а пред гражданите. След което се разговаря сериозно за хората, които наистина са в състояние да изпълнят тези ангажименти. Не се подхожда така – „аз съм спечелил изборите“, или „аз имам повече гласове, аз ще кажа какво да се прави“. Това е мисленето на ГЕРБ. Ние не сме правили тези протести да свалим ГЕРБ и да сменим техните хора със Слави или с Тошко Йорданов. И за това се надявам, че сега в следващия парламент ще имаме изключително сериозен подход към коалиционно споразумение, към внимателно изработване на програма за работа, към внимателен подбор на всеки един човек, който ще бъде кандидат за министър или за някаква друга важна позиция и който може с биографията си да докаже капацитет и експертиза да свърши работа. А не просто да бъдат някакви хора, събрани от тук и от там, и ние трябва да ги гласуваме, защото видите ли някой така е казал.

Отново сте в Разград. Какво ще кажете на разградчани?

Ще кажа, че промяната е трудна, промяната отнема повече време, но въпреки това се случва. Виждаме го. И искам да им пожелая кураж. Никой не може да си гарантира наистина по-добро бъдеще, развитие и перспектива за младите хора в страната, а и достойни старини за нашите възрастни хора, ако нямаме кураж. Сега трябва да излезем, да гласуваме мъдро, да гласуваме за нещо сигурно, да гласуваме за нещо, което ни поставя по-високи амбиции. И това е Демократична България с номер 30.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 3,922 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *