Тестове за полицаи и социални работници дари на общината фирма “МАТ”ООД

Фирма „МАТ“ООД предостави на Община Разград 340 бързи теста за COVID-19. Дарението е във връзка с инициатива на общинското ръководство да бъдат тествани представителите на професиите, които са на първа линия по време на извънредното положение във връзка със световната пандемия и са най-уязвими.Това съобщават от пресцентъра на Община Разград.

По време на срещата, на която бяха предоставени тестовете, кметът Денчо Бояджиев, заместниците му Добрин Добрев, Милена Орешкова, Мирослав Грънчаров и Полина Иванова и секретарят на Община Разград Нели Добрева обсъдиха с дарителите от фирма „МАТ“ООД и други възможности за съдействие от страна на бизнеса към местната управа във връзка с превенцията на разпространението на заразата в общината. Разград продължава да е един от двата областни града в страната, в които няма случаи на болни от COVID-19 и заради ефективните санитарно-хигиенни и превантивни мерки, които институциите, подкрепяни от местния бизнес вземат – коментираха участниците в срещата.

Днес тестовете бяха предоставени на МБАЛ“Св. Иван Рилски“, където в Спешно отделение между 8,00 и 15,00 ч. в работни дни ще се вземат пробите на: полицаи, които работят на КПП-тата, служителите на Домашния социален патронаж и други социални услуги, служителите във фронт-офиса на Община Разград, както и други уязвими групи, които поради естеството на работата си се срещат с много хора. Пред заместник-кметовете Добрин Добрев и Мирослав Грънчаров директорът на болницата д-р Гечо Жеков представи основните дейности по отношение подготовката на лечебното заведение за диагностика и лечение на случаи на COVID-19, каквито досега в областта няма регистрирани.

Тестове „BIOCREDIT COVID-19 Ag“ са бързи тестове с най-голяма чувствителност спрямо PCR-тестовете – 92% чувствителност и 98% специфичност. Всеки комплект съдържа: тест касети, епруветка с буфер за екстракция, капачки с филтър, стерилизирани назофарингеални тампони, стерилизирани орофарингеални тампони. Вземат се проби от носната кухина и от гърлото, резултатите ставата ясни след 5 до 8 минути, тестът е отрицателен, ако на контролната линия се покаже една червена лента, а положителен – ако има една червена и една черна тестова линия.

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *