Съдия и призовкар обучаваха селски кметове как да връчват съдебни книжа и призовки

Окръжен съд Разград проведе днес обучение за кметове и кметски наместници от населените места в общините Разград, Лозница и Цар Калоян. Това съобщават от пресслужбата на съда.

Форумът се проведе в заседателната зала на 11-ия етаж в сградата на Община Разград. Лектор бе Заместник – председателят на Окръжен съд Разград и председател на Гражданско и Търговско отделение съдия Анелия Йорданова, която обучи присъстващите по връчването на призовки и съдебни книжа по Гражданския процесуален кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, като преди това им пожела здраве и успешен мандат. Нагледно с бланките на тези документи ги запозна Юлия Дюлгерова – призовкар в правораздавателната институция. По закон кметовете и кметските наместници в селата са задължени да връчват съобщения, когато в мястото на връчване няма съдебно учреждение.

Съдия Йорданова информира присъстващите в кои нормативни актове са уредени правилата за връчване на призовки и представи експозе по няколко основни въпроса: Защо е важно своевременното призоваване?; Как се удостоверява връчването?; На кого се връчва?; Къде се отбелязва отказът призованото лице да получи призовка?; Кога, къде и как се залепва уведомлението? Магистратът сподели още, че ако някой има нужда от допълнителна информация или има случай, в който не е сигурен какво трябва да направи, винаги може да потърси информация по телефона от деловодствата на съда, както и от бюро „Призовки”.

Обучение по същата тема се проведе вчера в община Исперих за кметствата в Исперих и Самуил, а за утре е планирано обучение в община Кубрат – за кметовете и наместниците от населените места в Кубрат и Завет. Така ще се обхванат всички населени места в съдебния район, като целта е да се подобри начина на оформяне и своевременно връщане на съдебните документи.

Това е второ обучение, като първото е било преди четири години. Намерението на съда е то да стане традиция и да се провежда при всеки нов мандат на кметове на кметства и кметове на общини, в които няма съдебно учреждение.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *