Следващата седмица проверяват товарните автомобили и автобусите

Полиция

Специализирана полицейска операция по безопасност на движението „Товарни автомобили и автобуси“ започва в понеделник – съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград.

От 10 до 17 февруари контролните органи ще следят за спазването на скоростните режими, употреба на алкохол или наркотични вещества от водачите, използване на обезопасителни колани, проверка отчетите на тахографите, спазване на часовете за почивка, техническа изправност, нередовни документи и нарушения, свързани с ADR, разпоредбите на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане.

Полицейската операция е организирана от ROADPOL заради факта, че голяма част от тежките пътно-транспортни произшествия по пътищата на Европа са предизвикани от водачите на автобуси и товарни автомобили. Основните причини за злополуките с голям брой човешки жертви са неспазването на разрешената скорост за движение, неползването на регламентираните почивки, превоз на необезопасени товари и претоварването на камионите. В проверките ще се включат служители на Пътна полиция, както и на Териториална и Охранителна полиция с правомощия за работа по Закона за движение по пътищата. Те ще бъдат подпомагани от Криминална полиция при осъществяването на контрол по транспортирането на незаконни стоки, нелегални емигранти и трафик на хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *