Русначе – с първа награда от конкурса “Димитър Ненов”, разградчанка – със специална награда

С гала концерт и награждаване на призьорите завърши днес Осмото издание на Националния конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов”, който се организира от Община Разград, НЧ“Развитие 1869“ и къща-музей „Димитър Ненов“. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Тази година конкурсът бе с международно участие, в него се включи седемгодишният Илья Макаров от руското селище в Ленинградска област Кузьмоловский. С негово изпълнение започна гала концертът, както и награждаването. Малкият музикант се представи най-добре в първа възрастова група и спечели първа награда. Също първа награда в тази възрастова група получи Лорен Николова. По традиция най-малките призьори в конкурса получават големи плюшени играчки, в останалите възрастови групи наградите са парични.

Във втора възрастова група журито не присъди първа награда, на второ място са Грациела Кънина и Константин Радев, а на трето – Невена Драганова. В трета група победители са Христиана Харалампиева и Тома Вълков, а поощрителни награди получават Полина Флориду, Невена Цанкова и Дерия Генджева. В четвърта група първата награда е за Виктор Василев, на второ място е Деян Денчев, а с поощрения са Славена Петкова и Лилия Апостолова. В пета възрастова група няма присъдена първа награда, а с втора е Християна Наковска от Музикална школа при НЧ”Развитие 1869”-Разград. Тя получи и Специалната награда на къща музей „Димитър Ненов за изпълнение на произведение на Димитър Ненов. Връчи й я директорът на Регионален Исторически музей-Разград Таня Тодорова. С изпълненията на Християна Наковска на „Прелюд” и „Гайда” от Димитър Ненов завърши гала концертът.

С изключение на тази награда останалите бяха връчени от членовете на журито с председател Евгени Желязков – преподавател в НУИ“Проф. Веселин Стоянов“-Русе и членове: проф. Александър Василенко – ръководител катедра в НМА“Проф. Панчо Владигеров“ и преподавател в НМУ“Любомир Пипков“-София и Боян Бъчваров – преподавател в НУИ“Димитър Христов“-Варна.

При дуетите в първа възрастова група бе присъдена втора награда за Дара Матева и Емир Шукри, а във втора възрастова група – първо място на Любомира Ангелова и Виктор Василев и трето място за Ивана Хосровян и Михаела Тодорова.

Обявени бяха и две награди за високи педагогически постижения – на Елена Юлиянова от Казанлък и на Весела Пенева от Габрово.

Конкурсът се проведе при спазване на противоепидемичните мерки, местата за сядане в залата на НЧ”Развитие 1869” бяха обозначени до допустимия брой съгласно актуалната заповед на здравния министър.

Още снимки вижте ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *