Почетният гражданин на Разград Аврам Аврамов почина

Почетният гражданин на Разград Аврам Аврамов почина на 28 ноември на 86-годишна възраст след тежко боледуване – съобщава сайтът на Българската федерация по катерене и алпинизъм.

Той е роден на 6 февруари в село Дянково. Учи в Разград, после в Техникум по физкултура в Пловдив, след което завършва ВИФ, сега Национална спортна академия. Работи 15 години в Централния алпийски лагер на Мальовица, а 11 години като негов директор. Заема редица постове – зам.-председател на БФ по алпинизъм, зам.-председател на БФ по ориентиране.

В спортната си кариера има над 500 изкачвания на върхове в България и 75 извън страната с алпинизъм започва да се занимава още през 50-те години на миналия век. Осъществил е множество изкачвания в нашите планини. На един от зимните траверси изгубва част от пръстите на краката си, но това не го спира от алпинизма. През 1961 г. и 1964 г. е в състава на националния отбор за Безенгийската стена. През 1967 г. заедно с още 5 алпинисти стават първите българи, изкачили седемхилядник – пик Ленин (7134 м.) Ръководител е на експедицията, осъществила първото българско изкачване на вр. Комунизъм, днес вр. Исмаил Самани (7495 м.) Аврам Аврамов е ръководител на българската експедиция “Еверест-84″, когато 5 българи успяха да стъпят на най-високия връх на планетата.
Присъдени са му званията заслужил майстор на спорта, заслужил треньор /бил е треньор на националния отбор по алпинизъм/, заслужил съдия по алпинизъм и международен съдия. Удостоен с ордените „Кирил и Методий”- II степен, „Червено знаме на труда”, „Народна Република България”, „Георги Димитров”, „Герой на социалистическия труд”, почетен гражданин на София. През 2003 г. е обявен за Почетен гражданин на Разград.

Поклон пред паметта му!

Снимка: www.topsport.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *