Всеки ден по един глобен пешеходец, до сряда – специализиране полицейска операция

Пътна полиция

От 19:00 часа на 29 януари до 19:00 часа на 3 февруари на територията на ОДМВР – Разград се провежда специализирана полицейска операция по безопасност на движението. Това съобщават от пресцентъра на дирекцията.

Специализираната операция е свързана със завишения контрол над пешеходци относно установяване на извършвани от тях нарушения, както и над водачи, отнемащи предимство на пешеходни пътеки и преминаващи на забранителен сигнал на светофара. За да не се допускат тежки катастрофи и да се ограничат предпоставките за тяхното възникване, пътните полицаи ще проверяват също за употреба на алкохол или наркотични вещества, правоспособност, спазване на скоростните режими, пътните знаци и маркировка.

От пресцентъра на ОДМВР-Разград припомнят, че Законът за движение по пътищата и Правилникът за прилагането му възлагат в отговорност на пешеходците да спазват определени правила при пресичане. Правото на пешеходеца да пресича на пешеходна пътека не е абсолютно – това обяви Инспекторатът към Висшия съдебен съвет в становище за серия от проблеми при престъпленията по транспорта. Пресичането трябва да става при съобразяване на разстоянието и скоростта на приближаващите коли. Пешеходецът не трябва внезапно да изскача на платното или да пресича при ограничена видимост.

Пешеходците са длъжни да се движат по тротоара или банкета на пътното платно. Могат да се движат по платното за движение, противоположно на посоката на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница, когато няма тротоар или банкет или е невъзможно те да бъдат използвани.

Заради неправилното си поведение на пътя, което създава предпоставки за произшествия, на територията на ОДМВР-Разград са санкционирани 77 пешеходци през 2020 г. Глобите са по чл.108, 113 и 114 от Закона за движение по пътищата, а санкциите – от 20 до 50 лв. В някои съседни държави се наказва използването на мобилен телефон при преминаване на пешеходна пътека, както и случаите, в които минувачът е със слушалки в двете уши. Ако тези нарушения се вършат в присъствието на дете – глобите са двойни. От началото на 2021 година в Лудогорието са глобени 30 пешеходци.

 

 1,415 total views,  4 views today

One Reply to “Всеки ден по един глобен пешеходец, до сряда – специализиране полицейска операция”

  1. Тръгна подписка срещу отварянето на улица „Паркова“
    Вдигна се много шум около този проблем,медиите също го отразиха,само тези от които зависи неговото решаване нищо не предприемат.Защо господата началници от МВР и КАТ не изпратиха поне веднъж една патрулка за да покажат съпричастност с проблема и поне от хорски срам да санкционират някой нарушител.Колите на КАТ стоят зад Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев” и до търговско-сервизен център на “Пежо” дебнейки някой човечец да не си е включил светлините на автомобила и да го санкционират.Плана за съставяне на фишове и актове е изпълнен,но проблемите остават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *