Още 3 положителни проби за COVID-19 в Разградско, вероятно са контактни на жената от Бърдоква

Коронавирус

Само за няколко дни се удвоиха случаите на COVID-19 в Разградско – бяха 3 до петък, от днес са вече 6.

От Националния оперативен щаб обявиха в късния следобед новите 3 случая за Разградска област. Оказа се обаче, че конкретната информация кои са те все още не е стигнала до Регионалната здравна инспекция в Разград. Заместник-директорът на институцията д-р Анатоли Стойнов заяви, че от региона до Националната референтна лаборатория в София през последните дни са изпратени 9-те проби на контактните на 40-годишната жена от Бърдоква, тоест положителните проби би трябвало да са сред тях, но кои точно са той не знае. Стойнов допълни още, че не може да се каже категорично дали новите заразени са от Бърдоква, тъй като част от контактните били от друго село, което не пожела да назове. Д-р Стойнов каза също, че никой от контактните не е проявявал симптоми за Коронавируса и съответно сред тях няма приети в болница, всички са под домашна карантина.

По-късно началникът на Микробиологичната лаборатория в разградската болница д-р Екатерина Кубратова уточни, че изследваните в Разград проби са били 9 – на доказаната пациентка и на нейните контактни. Положителни са излезли пробите на пациентката, както и на 4 от нейните контактни, тези 5 положителни проби са изпратени в София.

Междувременно се появи версия, че първите два случая на съпрузите от Ясеновец може да са свързани с третия – жената от Бърдоква. Кметът на Община Исперих Белгин Шукри съобщи, че според местните хора от исперихското село тяхната съселянка има роднини в Ясеновец и на Гергьовден е била на гости там. Белгин Шукри увери, че в селото е извършена пълна дезинфекция на улиците, а патрулка със сирена е минала през Бърдоква, за да предупреди жителите му да спазват противоепидемичните мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *