От днес има спасители на язовир “Пчелина 2”

Със заповед на Кмета на Разград Денчо Бояджиев от днес на язовир „Пчелина 2” в едноименната местност бе разкрит спасителен пост, на който вече дежурят двама правоспособни водни спасители. В заповедта се определя и зоната за къпане във водната площ на язовира – съобщават от пресслужбата на местната управа.

Днес в района бяха поставени обозначителни маркери – шамандури във водата, а на плажната ивица: информационна табела, знаменца, рамкиращи бреговата ивица от около 50 метра, табела за наличието на спасителен пост, както и табела със сравнителни данни за температурата на водата и на въздуха.

Зоната за къпане ще се ползва до 15 септември. В този период двамата спасители – Иван Радушев и Красимир Димов – ще работят от 9,30 до 17,30 ч., по един през седмицата и двамата заедно в почивните дни. За дейността им е осигурена лодка. За удобство на плажуващите в близост до плажната ивица има душ, както и кабинка за преобличане.

Експертът по спорт в отдел „Образование и спорт” в Община Разград Валери Бойчев уточни, че язовир „Пчелина 2” е единственият в страната вътрешен водоем, на който е обособен спасителен пост и се извършва регулярен мониторинг на качеството на водата съобразно европейските стандарти. По данни на РЗИ-Разград качеството на водата в зоната за къпане през последните няколко години е отлично.

Районът е сред най-посещаваните от жителите и гостите на Разград през лятото. Община Разград призовава ползващите водоема с оглед на тяхната безопасност да спазват указанията на спасителите.

 

 

 2,558 total views,  6 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *