Онлайн с участие на учени от 5 държави се проведе научната конференция на Филиал-Разград на Русенския университет

На 6 и 7 ноември 2020 г. Филиал-Разград на Русенския университет бе онлайн домакин на  традиционната двудневна научна конференция с международно участие, която се провежда в рамките на конференцията на Русенския университет под наслов: „Нови индустрии, дигитална икономика,   общество – проекции на бъдещето – III”. Това съобщават от Филиал-Разград.

Тази година конференцията бе посветена на 75-годишнината на Русенския университет.

Научният форум бе организиран съвместно със Съюз на учените в България – клон Разград,  Регионален академичен център на БАН – Разград,  ЕИЦ – Европа Директно – Велико Търново и Дом на науката и техниката – Разград.

С приветствие към участниците Ректорът на Русенския университет чл. кор. проф. дтн Христо Белоев даде старт на конференцията. Тематичните направления традиционно са в областта на химичните технологии, биотехнологиите и хранителните технологии.

Четири пленарни доклада бяха представени от: проф. д-р  Ясмина Лукинац от Университет „Йосиф Щросмайер“ в Осиек – Хърватия на тема Компютърно приложение за оценка качеството на продуктите на зърнена основа“, доц. д-р Росица Титоренкова от Института по минералогия и кристалография “Акад. Иван Костов” на БАН в София на тема „FTIR микроспектроскопия за изследване на нееднородни по фазов състав и структурни характеристики биологични минерализации“, инж. Анелия Пергот от Европак България – Варна на тема „Хартия от камък“ и доц. д-р Кристина Попович от Технически университет в Кишинев – Молдова на тема“ Интегриран подход за индустриална обработка на орехи“.

На заседанията в двете секции се представиха 35 доклада с актуална научна и производствена тематика. Участници в конференцията бяха учени от София, Бургас, Пловдив, Варна, Силистра, както и от Украйна, Хърватска, Молдова, Северна Македония. В заседанията на конференцията  се включиха и представители на фирми от региона.

Авторите на най-добрите  доклади от двете секции  бяха отличени с Грамота и Кристален Приз The Best Paper: проф. Стефан Стефанов от УХТ Пловдив, Петър Петров от Про М Консултинг ЕООД  гр. Силистра и младите учени Мая Станчева и колектив от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Бургас, Радослав Маринов,  и на Евдокия Белина от Институтa по оптични материали и технологии  на БАН и НЦЗПБ София.

На заключителното заседание присъства зам.-ректорът проф. Диана Антонова, която изрази задоволство от отличната организация и високото научно ниво на конференцията. Проф. Антонова закри научния форум с пожелание към всички участници за здраве, успехи в науката и отправи покана за следващата конференция  през ноември 2021.

 1,778 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *